Vučić se sastao sa predstavnicima misije MMF-a

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda, povodom osme, završne revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika.

Tokom sastanka razgovaralo se o stanju javnih finansija, reformama javnih preduzeća i javnog sektora, okviru budžeta za 2018. godinu, kao i o uslovima za sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, koji ne bi uključivao pozajmicu.

Predsednik Vučić i šef misije MMF Džejms Ruf naglasili su da je Srbija napravila ozbiljan posao tokom provođenja aranžmana sa MMF-om, a predsednik Vučić je izrazio nadu da će MMF ostati prisutan u Srbiji i po okončanju tekućeg aranžmana.

„Nastavlja se jak ekonomski napredak. Bez obzira na privremeno usporavanje prouzrokovano sušom, smetnjama u proizvodnji električne energije, predviđene ekonomske aktivnosti ostaju snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i ulaganjima. Uslovi tržišta rada nastavljaju da se poboljšavaju uz otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru i značajnim padom nezaposlenosti. Projektujemo realni rast BDP-a od 2 posto u 2017. i 3,5 procenata u 2018. godini“, istakli su predstavnici MMF-a, koji je predvodio Džejms Ruf.

Oni su naglasili i da se nastavlja značajan fiskalni učinak, koji je iznad očekivanog. Stopa javnog duga spustila se za više od 10 posto u odnosu na 2015. godinu kad je bila na vrhuncu.

Dogovoreni su i ključni parametri budžeta za 2018. godinu. Prioritet je da se očuvaju teško stečena fiskalna dostignuća, uz podršku inicijativama koje podstiču rast, kao što je uvećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja na plate, za radnike sa niskim primanjima.

Preostale strukturne nedostatke u javnom sektoru trebalo bi rešavati tako što će se u potpunosti primenjivati reformska agenda, a pozdravljena je nedavna privatizacija Galenike, kao i poboljšanja na listama za ocenu kvaliteta poslovnog okruženja, što će neminovno dovesti do rasta privatnog sektora.

Tekući aranžman iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra ističe u februaru 2018. godine.

Izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR