Vučić: Prolazimo revizije MMF, primedba samo na Srbijagas

0

Premijer Aleksandar Vucić izjavio je danas da je jedina primedba koja je stigla od MMF ona koja se odnosi na Srbijagas, te da je uvren da ćemo proći sve revizije te međunarodne finansijske institucije.

Vučić je to rekao na Sedmoj konferenciji “Ekonomist: Svet u 2017” u Narodnoj skupštini, navodeći da je jedina primedba MMF-a u vezi sa Srbijagasom, da smo sve druge otklonili i da ćemo proći sve revizije kao što građani očekuju i što je za njih veoma važno.

O izgledima srpske ekonomije u okviru zbivanja u svet

Niko ne treba da bude zabrinut za budućnost Srbije, jer ona danas ima stabilnu ekonomsku situaciju, koja se zasniva na uređenim javnim finansijama, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić na sedmoj konferenciji “Ekonomist: Svet u 2017” i dodao da će i građani osetiti konkretan boljitak.

“Situacija u svetu je komplikovana, kompeksana i u političkom i u ekonomskom smislu. Situacija u Srbiji je komplikovana, ali sa boljom perspektivom i lepšim izgledima”, rekao je predsednik vlade na skupu u zdanju Skupštine Srbije.

On je govorio o uticaju političkih i ekonomskih prilika u svetu na naš dalji razvoj, a u tom je kontekstu naveo kako je jedan, naizgled mali, detalj od uticaja na prilike kod nas.

Američki je FED naime upravo povećao za jedan odsto referentnu kamatnu stopu, dolar je ojačao i naš dug se istog trenutka povećao za 80 miliona evra.

“Jedna sitnica, koja je rezultat bržeg rasta ameirčke priverde i koja je stvar za njih jako dobra, u našim se bilansima pokazala kao uvećanje obaveze”, primetio je Vučić, ali i dodao da smo mi na dobrom putu, sigurnijem nego mnoge druge zemlje.

Pitanje je jedino možemo li da održimo ozbiljnost, možemo li da se ponašamo odgovorno, a, u protivnom, bitku ćemo da izgubimo, kao bezbroj puta do sada.

“Ako budemo dovoljno odogvorni i pametni uveren sam da ćemo u tome da uspemo”, rekao je premijer.

Premijer je ukazao da se u Evropi vidi drugačija raspodela snaga i vidi se novi izvor rasta, koji postoji u zemljama Istočne Evrope, dok je u zemljama tzv. stare Evrope stopa rasta usporenija, jer je reč, naravno, o razvijenim zemljama.

Prema procenama, kaže, prosečan rast u Evropi, na nivou članica EU, biće između 1,5 i 1,8 odsto, dok MMF Srbiji porognozira 3 odsto, a biće, uveren je, i 4 odsto.

U narednoj godini očekuju se i dodatni politički problemi, zbog izbora u Holandiji, važnih izbora u Nemačkoj i Francuskoj.

Podsetio je da u Španiji i nakon formiranja nove vlade ima protesta, mada je, smatra, premijer Rahoj dobro rešenje za tu zemlju.

“U Evropi se vidi drugačija raspodela snaga i vidi se da novi izvor rasta postoji u u zemljama istočne evrope sa najznačijnijom stopom rasta u Rumuniji i Poljskoj, tu je i Mađarska, dok zemlje evrozone ili stara Evropa imaju usporeni rast, naravno, jer su razvijenije”, primetio je premijer.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.