Vučić i Bogdanov o daljem strateškom partnerstvu

0
vucic
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas za zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihailom Bogdanovom, sa kojim je razgovarao o daljem razvoju strateškog partnerstva.

Premijer Vučić i zamenik šefa ruske diplomatije Bogdanov saglasni su da kontinuitet sastanaka visokih zvaničnika dveju zemalja značajno doprinosi sadržajnim političkim odnosima i svestranoj saradnji.

Premijer Srbije je iskazao zahvalnost ruskom zvaničniku na doslednoj podršci Ruske Federacije teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije, koja dolazi do izražaja i kroz usklađene aktivnosti u međunarodnim organizacijama.

Vučić je naglasio da Srbija ostaje privržena dijalogu, kao načinu rešavanja pitanja Kosova i Metohije diplomatskim i mirnim sredstvima.

On je upoznao Bogdanova sa bezbednosnim prilikama i izazovima na zapadnom Balkanu, poput neodgovornih najava formiranja vojske takozvanog Kosova suprotno odredbama Briselskog sporazuma, ali je i naglasio čvrsto opredeljenje Srbije za politiku mira, stabilnosti i saradnje u regionu.

Isto tako se, kroz svoje spoljnopolitičke aktivnosti, Srbija zalaže za mirno rešavanje svih regionalnih kriza, uz uvažavanje interesa svih strana, rekao je premijer.

Bogdanov je istakao da se Ruska Federacija ne meša u unutrašnje stvari drugih država, ali da svaka nestabilnost na zapadnom Balkanu loše utiče i na međunarodne prilike, te stoga dele zabrinutost i podržavaju politiku Srbije.

Izvor: Tanjug