Vučić: Deset puta više dece se leči u inostranstvu nego ranije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Elektromrežama Srbije donirala pet miliona dinara fondu za lečenje dece u inostranstvu, tom prilikom Aleksandar Vučić izjavio je „Danas lečimo u inostranstvu deset puta više dece nego pre tri godine“

„Ono što je veoma važno za današnju akciju je da istaknem da je to deset puta više dece na lečenju u inostranstvu nego pre tri godine, ne deset odsto više, već 10 puta više. Zato neću da trpim kritike na račun države od onih koji nikad ništa nisu uradili, a drže pridike“, rekao je Vučić dodajući da je dobro što taj novac i višak profita Elektromreže troše na taj način.

Kako je primetio, nadao se i čekivao i nešto više od takve firme, ali, dodao je, valjda će to biti naredne godine.

EMS donira pet miliona dinara za lečenje u inostranstvu

Kompanija Elektromreža Srbije (EMS) doniraće pet miliona dinara Budžetskom fondu za lecenje u inostranstvu, a to je predviđeno ugovorom o donaciji koji su danas, u prostorijama EMS-a, potpisali ministar zdravlja Zlatibor Loncar i generalni direktor EMS Nikola Petrović, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića.

Prilikom dodeljivanja sredstava iz Fonda prioritet imaju deca i i mladi, koje nije moguće lečiti u Srbiji, a sredstva se mogu dodeliti i za ustanovljavanje dijagnoze kod dece uzrasta do 18 godina, slanjem na dijagnostiku uzoraka ili pacijenta, ako u Srbiji nije moguće ustanoviti dijagnozu.

Mnistarstvo zdravlja osnovalo je ranije Budžetski fond kako bi obezbedilo dodatna sredstva za lečenje oboljenja, stanja ili povreda i lečenje obolelih od određenih vrsta retkih bolesti koje su izlečive, a koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji i za koje RFZO ne može da obezbedi dovoljno sredstava.

Najčešća oboljenja zbog kojih je odobravano lečenje u inostranim centrima uključivala su cerebralnu paralizu, teška oboljenja krvnih sudova mozga, hemato-onkološka oboljenja, bolesti lokomotornog sistema i stečena oboljenja očiju, mahom kod prevremeno rođene dece.

Izvor: Tanjug