Vučić danas na Poslovnom forumu „Blumberg Global“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Aleksandar Vučić, koji boravi u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, danas će prisustvovati Poslovnom forumu „Blumberg Global“.

Predviđen je i bilateralni susret sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a predsednik Srbije biće i na večeri koju priređuje visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Vučić je juče započeo službene razgovore u okviru foruma svetske organizacije, imao više bilateralnih susreta, a prisustvovao je i prijemima koje su odvojeno priredili generalni sekretar UN Antonio Guterš i predsednik SAD Donald Tramp.

Predsednik Srbije je, u obraćanju novinarima nakon sednice Generalne skupštine, rekao da se u sedištu UN moglo čuti i „mnogo teških reči“, te da je nama, kao maloj zemlji, bolje da ostanemo „izvan svakog radara“.

Mogerini s Vučićem i Tačijem u Njujorku

  Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sastala se na marginama Generalne skupštine UN sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, čime su,  nastavljeni razgovori o novoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa.

„Visoka predstavnica pozdravila je kontinuiranu posvećenost obeju predsednika normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i podsetila da je njihov napredak na putu evropskih integracija čvrsto povezan sa napretkom u dijalogu“, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Na sastanku,  je razmotren napredak u primeni sporazuma o pravosuđu koji će u potpunosti biti sproveden 17. oktobra, kako je dogovoreno na poslednjem sastanku u Briselu.