Vučević: Novi Sad grad koji zna da ceni znanje

0
Bolnica VITA Novi Sad

 

Četvrti sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja koji je okupio rektore vodećih univerziteta Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope održan je na Univerzitetu u Novom Sadu. Reč je o međunarodnoj platformi za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) – “Mehanizam 16+1“, pod okriljem Inicijative “Pojas – put“.

Tom prilikom učesnike sastanka pozdravili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, kao i zamenik ministra prosvete Narodne Republike Kine Du Dženjuen.

– Znanje i obrazovanje su najveća moć koju ima jedan narod, to je njegov najjači resurs, ekonomski prvenstveno, jer živimo u svetu u kojem istraživanje i inovacije obezbeđuju prosperitet. Znanje je najvažniji proizvod, ali zahteva da se u njega stalno investira. Kao lokalna samouprava pokušavamo da budemo jednako brzi kao zahtevi koji nam se svakim danom nameću, kako se razvija i širi naš Univerzitet u Novom Sadu koji ima bezrezervnu podršku Grada. Pomažemo da imaju što bolje uslove za rad, da Univerzitetski kampus bude moderno infrastrukturno opremljen, da dobija nove sadržaje i prostorne kapacitete, poput Naučno tehnološkog parka čija je izgradnja u toku, a sve to uz apsolutno očuvanje autonomije Univerziteta – naglasio je gradonačelnik Vučević i dodao da od ovakvih skupova očekuje da daju rezultate koje će najpre osetiti studenti i naučni radnici, a potom i svi građani kroz poboljšanje kvaliteta života.

– Da bi išli u korak sa veoma brzim promenama koje nosi vreme u kojem živimo svaki obrazovni sistem mora da bude otvoren za iskustva drugih i zato je veoma važno što se događaj koji je okupio predstavnike ministarstava obrazovanja iz 17 zemalja i čak 80 univerziteta održava u Novom Sadu – istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Prema rečima ministra Mladena Šarčevića uvek se mora imati u vidu da je obrazovanje javno dobro i javna odgovornost, posebno zbog toga što su viskokobrazovani kadrovi pokretači razvoja društva. On je ocenio da je potrebno podržati bilateralnu saradnju i razmenu znanja i iskustava naročito u uslovima globalizacije visokog obrazovanja.

U okviru četiri sednice predstavnici renomiranih univerziteta razgovarali su o unapređenju obrazovne saradnje i usklađivanju obrazovnih strategija u cilju jačanja ovog segmenta globalne sveobuhvatne inicijative “Pojas-put“ koju je pokrenuo predsednik NR Kine Si Đinping 2013. godine.

Srbija daje aktivnu podršku intenziviranju saradnje u “Mehanizmu 16 + 1“ u svim oblastima, kao i realizaciji ideje “Pojas i put“, kojim povodom je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u maju ove godine u Pekingu učestvovao na prvom međunarodnom Forumu lidera “Pojas i put“ uz predsednike još 28 država.

Za učesnike Četvrtog sastanka Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u zgradi Pokrajinske vlade biće upriličen svečani prijem, a domaćini su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Izvor: Brif.rs