Vučević: Budžet Novog Sada za 2018. godinu veći za 10 odsto

0
Foto arhiva

Danas u Skupštini Grada Novog Sada odbornici su izglasali budžet grada za 2018. godinu, koji iznosi nešto manje od 24,5 milijardi dinara.

Ukupno 53 odbornika iz redova koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke glasalo je za predlog odluke Skupštine Grada Novog Sada za budžet u 2018, dok je 20 odbornika opozicije u novosadskom parlamentu glasalo protiv tog predloga. Uzdržanih nije bilo, a tri odbornika nisu glasala.

Napomenuto je da predlog budžeta restrikitivan, ali i socijalno odgovoran jer nije odustao od nijednog vida socijalnog davanja, niti od izdvajanja za zdravstvo, obrazovanje ili kulturu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je taj predlog o budžetu dobro planiran, izbalansiran i da je razvojni, imajući u vidu kapitalne investicije koje obuhvata.

Govoreći o navodima gradske opozicije da je predviđeni budžet za narednu godinu manji od ovogodišnjeg, Vučević je kazao da je on zapravo veći, te da je izvorni budžet za narednu godinu veći za gotovo 1,7 milijardi dinara od izvornog za 2017. godinu.

“Početni budžet sa koji smo predložili pre godinu dana, ne nakon završnih računa i rebalansa, bio je manji za 6,28 odsto u odnosu na budžet koji danas predlažemo. Još značajnija stvar je ta što tekući ili neto budžet, odnosno, onaj koji u sebi ne sadrži sredstva koja se prenose i kreditna zaduženja, nego samo ono što grad zarađuje u jednoj godini, on za 2018. godinu iznosi oko 18, 5 milijardi dinara, što je za 10 odsto više predviđenog tekućeg ili izvornog budžeta u odnosu na onaj iz prošle godine”, istakao je gradonačelnik Novog Sada.

On je napomenuo da je tekući budžet za 2018. godinu veći jer je Grad Novi Sad ostvario bolje prihode i od bolje naplate poreza, povećanog broja zaposlenih, ali i zbog povećanog iznosa koji se naplaćuje za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, naglasivši da je povećan broj turista, investicija i svega onoga što utiče na inpute.

Govoreći o strukturi budžeta, Vučević je naglasio da udeo namenjen za kapitalnu potrošnju iznosi 8,15 milijardi, odnosno 33,5 odsto ukupnog bužeta.

Od kapitalnih projekata očekujemo da ove godine krenu radovi na Sentandrejskom bulevaru, a taj projekat vredi 717 miliona dinara. Predviđeni su infrastrukturni radovi u Kineskoj četvrti i budućem Omaldinsko kreativnom centru u iznosu od 250 miliona dinara, kao i kanalizacija u Veterniku, Rumenki i Budisavi.

Radiće se na prikupljanju dokumentacije za izgradnju Bulevara Bate Brkića i Bulevara Jovana Dučića, istakao je prvi čovek novosadske administracije dodavši da zaposlene u javnoj upravi u tom gradu očekuje povećanje zarade od pet odsto, dok će zarada zaposlenima u predškolskoj ustanovi, ustanovama socijalne zaštite i ustanovama kulture biti povećana za 10 odsto.

Vučević je izrazio nadu da će realizacija budžeta u 2018. godini biti bolja, a podsetio je da će biti realizovano 92 odsto ovogodišnjeg budžeta.

Sve opozicione odborničke grupe u lokalnom parlamentu su najavile da neće glasati za predloženu odluku budžeta za 2018. godinu.

Iz Demokratske stranke su predložili da se predlog odluke o budžetu povuče sa dnevnog reda navodeći da je sačinjen bez konsultacije sa odbornicima i da nije realan.

Odbornici Pokreta “Dosta je bilo” i Srpske radikalne stranke kazali su da predloženi budžet predstavlja spisak lepih želja, kao i da je on najgori budžet u poslednih šest godina.

Danas će se u Skupštini Grada Novog Sada govoriti i o strategiji održivog razvoja grada, o njegovom uređenju, o radu javnih i komunalnih preduzeća, državnih ustanova i ustanova kulture, održavanju puteva, zaštiti od požara, odlaganju otpada, kućnom redu u stambenim zgradama, kao i o umanjenju obaveza plaćanja komunalnih usluga za porodice sa troje i više dece i pomoći za decu ometenu u razvoju. Na dnevnom redu su i obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i postavljanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

O delu koji se tiče investicija, danas bi moglo biti reči i o završetku izgradnje Žeželjevog mosta, o izgradnji zgrada Hitne pomoći i Muzičko baletske škole, kao i podzemnoj garaži ispred Skupštine AP Vojvodine, te Vatrogasne stanice na Telepu.

Izvor: RTV, Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.