Vozači oprez slede rigorozne kontrole: Testiranje na čak šest različitih narkotika

0
Bolnica VITA Novi Sad

Saobraćajna policija će u narednom periodu obavljati kontrole vozača na upotrebu čak šest različitih narkotika! Ta odluka je donešena nakon jednodnevnog testiranja u Kruševcu, gde je čak 22 od 40 vozača bilo pozitivno na droge i lekove za smirenje.

Kontrole će se vršiti specijalnim aparatom kojim se, analizom pljuvačke, za samo pet minuta može utvrditi prisustvo šest različitih psihoaktivnih supstanci – kokaina, heroina, benzodijazepina, kanabisa, metamfetamina i amfetamina.

Kako Informer navodi svaki vozač kome test pokaže da u organizmu ima neku od ovih zabranjenih supstanci biće zadržan u policijskoj stanici do 12 sati i dobiće kaznu od 15.000 do 30.000 dinara, kao i oduzimanje dozvole na šest meseci.

Ukoliko neko ipak odbije testiranje, biće kažnjen sa 100.000-120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorom do 30 dana, piše informer.

„Vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci jeste prekršaj koji nikome nećemo praštati. Tako da će tu, kao i za alkohol, važiti nulta tolerancija. Ukoliko se utvrdi da je neko pod dejstvom zabranjenih supstanci, čeka ga zadržavanje u policijskoj stanici do 12 sati i kazna od 15.000 do 30.000 dinara, kao i oduzimanje vozačke dozvole na šest meseci. Sa druge strane, ako neko odluči da odbije ovo testiranje, čeka ga kazna od 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na osam meseci ili kazna zatvora od 15 do 30 dana“ objašnjava za Informer sagovornik iz Uprave saobraćajne policije.

POSTAVI ODGOVOR