“Vojvodinašume”: Pojačati mere zaštite od požara

0
Bolnica VITA Novi Sad

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ apeluje na građane da preduzmu pojačane mere zaštite od požara i da ne pale vatru  na otvorenom prostoru, ako mesto za to nije predviđeno, vidno obeleženo i propisno obezbeđeno.

Nekontrolisano paljenje suve trave i niskog rastinja u polju i pored puta, vrlo često uzrokuje požar velikih razmera koji se brzo širi. Podsećamo građane da svojim nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti sopstvenu i bezbednost drugih ljudi i imovine.

“Ne zaboravite da su posledice požara vrlo često nenadoknadive, jer su moguće i ljudske žrtve!”. navodi se u saopštenju. U šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svet, a trajno se narušava i kvalitet zemljišta.

 

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ očekuje pomoć i od ostalih institucija, nevladinih organizacija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta i pojedinaca da podrže ovaj apel, jer požari godišnje nanose neprocenjive štete šumskom fondu Republike Srbije. U proteklih trinaest godina je samo u AP Vojvodini stradalo oko 1.300 hektara šuma i obraslog šumskog zemljišta.

Izvor: Vojvodinašume