Završen projekat Češke razvojne agencije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Povodom završetka dvogodišnjeg projekta na rekonstrukciji dela regionalnog vodovodnog sistema i izvorišta u Straži, Belu Crkvu su posetili ambasadorka Češke Republike Ivana Hlavsova, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Milorad Malić i predstavnici čeških firmi koje su izvele radove.
Češka razvojna agencija stajala je iza ovog projekta, a finansiraće i dve studije na osnovu kojih će se raditi na upravljanju vodovodnim sistemom i na rešenju za prečistač otpadnih voda.

Češka razvojna agencija obezbedila je 400.000 evra za rekonstrukciju izvorišta u Straži.
Na crpnoj stanici u Straži rekonstruisana su tri bunara, postavlje nove pumpe i uspostavljen savremeni način upravljanja vodovodnim sistemom. Radove na izvorištu i mernim mestima izvodile su dve češke firme „Vodni zdroje“ iz Praga i „VHS Moravia“ iz Brna koja ima ćerku firmu u Valjevu.

Kapacitet izvorišta sada se koristi sa 60 litara u sekundi, a može da dostigne 90-100 litara aktivacijom drugih bunara što će naročito značiti u letnjim mesecima kada se broj stanovnika Bele Crkve gotovo udvostručuje. Posetom je obuhvaćen i obilazak industrijske zone i prečistača otpadnih voda u Kruščici.

Izvor: dnevnik.rs