Za smanjenje nezaposlenosti ukupno 28 miliona

0

 

Gradske vlasti i ove godine nastavljaju sa programima kojima je osnovni cilj smanjivanje nezaposlenosti u Somboru, gradu koji je usled ekonomskog propadanja u poslednje dve i po decenije, suočen sa sve većim problemom smanjivanja broja onih koji ne samo da privređuju vlastitim porodičnim budžetima, već i nisu poreski obveznici koji prihodima pune varošku kasu.

Na sednici Gradskog veća usvojen je Lokalni akcioni plan za zapošljavanje (LAP) u 2017. godini. Za sprovođenje mera LAP-a čiji je cilj da se smanji nezaposlenost,  u budžetu Grada opredeljeno je ukupno 28.000.000,00 dinara.

Prema LAP-u za zapošljavanje,  za samozapošljavanje 38 lica izdvojeno je šest miliona dinara, za subvencije poslodavcima za novo zapošljavanje 23 nezaposlena lica opredeljena su sredstva u iznosu od tri miliona dinara, za obavljanje stučne prakse u koju bi bilo uključeno 20 lica, izdvojen je iznos od četiri miliona dinara.  Za program geronto-domaćin izdvojeno je 15 miliona dinara, a u okviru programa bilo bi angažovano 35 lica. Tokom 2017. godine sprovođenjem mera LAP-a za zapošljavanje, posao će dobiti 116  lica.

Gradsko veće je donelo i zaključak o učešću Grada Sombora u pozivu Programa Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija za period 2014-2020.  Prema zaključku Veća, lokalna samouprava će finansijski podržati tri projekta,  ukoliko budu odobreni za finansiranje u okviru navedenog programa. To su projekti: „Izgradnja i projektovanje puta Sombor – Baja II“, „Razvoj ženskog preduzetništva u ruralnim područjima“ i „Uspostavljanje inovativnih centara u cilju razvoja poljoprivrede“.

Gradsko veće je na 44. sednici, održanoj 30. januara, prihvatilo predlog Komisije za dodelu povelje i nagrade i Povelju grada Sombora dodelilo profesoru gitare u Muzičkoj školi „Petar Konjović“ dr Miroslavu Stojisavljeviću, kao priznanje za dostignuća za 2016. godinu.

Gradsko veće je utvrdilo i sa  8.945.000,00 dinara podržalo programe koje realizuje Sportski savez grada Sombora.

Izvor: Dnevnik.rs

 

 

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.