Vrbas: Ulične radionice za bicikliste

0
Foto: vrbas.net
Bolnica VITA Novi Sad

Opština Vrbas postavila je na četiri lokacije ulične radionice za osnovnu opravku bicikala. Od sada će se kvarovi na popularnom prevoznom sredstvu moći otkloniti kod obe gradske pijace, kod ulaza u Centar za fizičku kulturu “Drago Jovović”, kao i na šlajzu, uz postojeću biciklističku stazu.

Čitav projekat je nastavak kontinuirane promocije upotrebe bicikla u zadovoljavanju dnevnih potreba za putovanjem i u rekreativne svrhe.

Ulične radionice mogu zadovoljiti hitne interventne popravke bicikla kada se radi o probušenim gumama, dotezanju i opravci elemenata kočnica i slično, kako bi se vožnja mogla nastaviti. Lokaliteti su izabrani na osnovu prostorne pokrivenosti naselja i brojnosti biciklista na njima. Ukupna vrednost investicije iznosi 162.000 dinara, sa PDV-om.

Inače, potpisivanjem deklaracije o saradnji, opština Vrbas, kao jedna od malobrojnih u našoj zemlji, prisutupila je 2015. godine CIVITAS Forumu, inicijativi koju je pokrenula Evropska komisija 2000. godine i odnosi se na ispitivanje i uvođenje inovativnih mera poboljšanja transporta u urbanim sredinama.

“Ovo je nastavak aktivnosti koje sprovodimo u sklopu ove inicijative, a nakon što smo pre dve godine postavili i odmorišta za bicikliste na raskrsnicama, takođe prvi u Srbiji. Ciljevi koje želimo ostvariti članstvom su promene vezane za tip urbanog transporta, kako bi ostvarili održive načine organizacije prevoza. Cilj nam je i u upotrebu uvesti čista vozila i alternativna goriva, razvijanje održive politike prevoza, kao i osmišljavanje mera poboljšanja postojeće saobraćajne infrastrukture. Potreban nam je kvalitetan javni prevoz, ali kroz članstvo u CIVITAS Forumu želimo da ukažemo i na nove načine upotrebe automobila, promovišemo pešačenje i biciklizam. Da bi sve ovo ostvarili kombinovaćemo razne, posebno odabrane mere koje odgovaraju našoj lokalnoj sredini”, rekao je Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, obilazeći ulične radionice.

Izvor: vrbas.net

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.