Vrbas: Digitalno očitavanje vodomera

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Vrbasu su velika ulaganja u vodoprivredu, a projekat daljinskog očitavanja vode trenutno se testira na teritoriji opštine Vrbas. Daljinsko očitavanja vodomera predstavlja najsavremeniju deo tehnologije sistema vodosnabdevanja, a vrbaški vodovod bi uskoro mogao da postane prvi u Evropi koji će da uvede daljinsko očitavanje na teritoriji cele opštine.

U vrbaškom vodovodu od početka godine traju intenzivna testiranja najnovijeg sistema daljinskog očitavanja vodomera. Sistem koji se testira trebalo bi da pokrije teritoriju cele opštine, a prvi rezultati su obećavajući.

Miroslav Fejsa, rukovodilac poslovne jedinice “Vodovod i čistoća” iz JKP “Komunalac”, ističe da će ovaj projekat biti vrlo koristan preduzeću, ali i korisnicima.

Vrbas trenutno ulaže četiri miliona evra u rekonstrukciju vodovoda, a sistem koji putem radio signala dobija informacije o utrošenoj količini vode trebalo bi dodatno da poboljša vodosnabdevanje.

Trenutno se sa stanice vodozahvata daljinskim putem očitavaju vodomeri koji su postavljeni na više od 20 lokacija na teritoriji opštine Vrbas.

Ukoliko se ovaj pilot projekat pokaže kao efikasan i isplativ, stanica na vodozahvatu u Vrbasu biće prva u Evropi koja će meriti potrošnju vode za svako pojedinačno domaćinstvo bez potrebe da ekipe vodovoda izlaze na teren.

Izvor: RTV