Vojska u poseti Pokrajinske vlade

0
Bolnica VITA Novi Sad

Oficire 60. klase Generalštabnog usavršavanja Vojske Srbije, koji su na studijskom boravku u AP Vojvodini, danas je primio potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević.

Milićević  je izrazio zadovoljstvo zbog susreta u Pokrajinskoj vladi i naglasio da je Vojska Srbije jedna od onih institucija koja uživa najveće poverenje među građanima Srbije. To poverenje i ta sinergija državnih organa Republike Srbije, pokrajinskih i gradskih organa sa vojskom Republike Srbije, kako je rekao, na najbolji mogući način se mogla videti na nedavnom prikazivanju operativnih sposobnosti i tehničke opremljenosti Vojske Srbije u Novom Sadu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade upoznao je oficire sa odgovornim izvršavanjem obaveza u delu priprema za odbranu, koje Pokrajinska vlada i pokrajinski organi imaju po Ustavu, Zakonu i Statutu APV, kao i o ostvarivanju nadležnosti pokrajine u oblasti zaštite i spasavanja, posebno u vanrednim situacijama. Milićević je poručio oficirima Vojske Srbije da će u Pokrajinskoj vladi imati nekog na koga će moći uvek da se oslone, smatrajući da su svi nivoi civilne vlasti neodvojivi od Vojske Srbije i obrnuto.

Budućim visokim oficirima, Milićević je prezentovao najvažnije prioritete nove Pokrajinske vlade koji se odnose, pre svega, na ekonomski i privredni razvoj i unapređenje dobrih međunacionalnih odnosa u pokrajini, i odgovarao na njihova pitanja u vezi sa funkcionisanjem Pokrajinske vlade. U razgovoru je bilo reči i o aktuelnim temama, kao što je upućivanje humanitarne pomoći pokrajine migrantima na teritoriji AP Vojvodine.

Generalštabno usavršavanje je visoki nivo usavršavanja u okviru Škole nacionalne odbrane u Vojnoj akademiji, kako oficira Vojske Srbije, tako i oficira iz drugih zemalja. U današnjoj poseti u Pokrajinskoj vladi bili su i polaznici ovog usavršavanja, oficiri iz Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Cilj generalštabnog usavršavanja je razvoj liderskih sposobnosti oficira za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova.

Izvor: Brif.rs