Visok potencijal turističke saradnje Istre i Vojvodine

0
Bolnica VITA Novi Sad

Na dvodnevnom studijskom putovanju od 5. do 6. novembra u Rovinj i Novigrad, predstavnici javnog i privatnog sektora iz područja turizma AP Vojvodina susreli su se s predstavnicima Klastera Severozapadne Istre kako bi razmenili najbolja iskustva te označili početak visokopotencijalne turističke saradnje regija Istre i Vojvodine, navodi se u saopštenju.

Delegacija iz Novog Sada, koju su, između ostalih, činili potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, član Gradskog veća za privredu i turizam Milorad Radojević, načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović, prvog dana obišla je vinariju Moreno Ivančić iz Rovinja gde su se upoznali s modelima lokalnog ekonomskog razvoja iz perspektive preduzetnika. Drugog dana, nakon obilaska Novigrada, gostima je osim gradonačelnika Novigrada Anteo Miloša dobrodošlicu poželela i direktorica Turističke zajednice Novigrad Vesna Ferenac.

Đoković je predstavio ključne pojedinosti koje karakterišu Vojvodinu. Od izuzetnog je značaja razmena iskustava i međuregionalno povezivanje, koje je, u pogledu Istre i Vojvodine, na izuzetno visokom nivou već dugi niz godina, i koje je neophodno negovati zbog održivosti privredne saradnje i unapređenja turizma.

Vesna Ferenac je istakla da je Klaster Severozapadne Istre prvi u Hrvatskoj prepoznao potencijal udruživanja destinacija.

„Drago nam je što imamo mogućnost da se i na ovaj način povežemo sa Vojvodinom i prezentujemo im naš primer udruživanja, pogotovo što su Istra i Vojvodina slične po svojoj multikulturalnosti i multietičnosti. Na području klastera saradnja je već započeta kroz organizaciju velikih festivala kao što je „Sea Star Festival“, a novim idejama i projektima sigurno je možemo unaprediti i pomoći jedni drugima u postizanju dugoročnih ciljeva“, rekla je direktorica Turističke zajednice Novigrad Vesna Ferenac.

Glavne teme na sastancima, u svrhu privrednog povezivanja turističke regije Istre i AP Vojvodine, bile su vezane za privredni potencijal Novog Sada iz područja kulture, turizma i preduzetništva kao i destinacijski marketing i razvoj turističkih proizvoda i usluga.

Đoković i Radojević ocenili su da Novi Sad svakako treba biti lider u jačanju ponude turističke destinacije Vojvodine, kao i da je primer Istre od značaja za to.

Oni su takođe naglasili da Vojvodina uskoro dobija Strategiju razvoja turizma koja je usklađena sa Strategijom razvoja turizma Srbije do 2025. godine, a u kojoj je Vojvodina prepoznata kao destinacija koja u kratkom roku može ostvariti zapažene rezultate.

Na sastanku je zaključeno da je najvažnije pronaći prave partnere koji su spremni da podele znanje, iskustva kao i na kontinuiranu komunikaciju.

Sledeća prilika za povezivanje pomenutih turističkih gradova i regija biće na „Regionalnoj konferenciji o održivom turizmu, poduzetništvu i lokalnom ekonomskom razvoju EIAT“ koja će biti održana 10. i 11. novembra 2017. u Novom Sadu, a na kojoj će u panelu „Razvoj turističkog proizvoda i najbolje prakse u regiji“ učestvovati predstavnici Klastera SZ Istre.

Izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR