Velika zainteresovanost mađarskih ulagača za Vojvodinu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarali su danas na odvojenim sastancima sa delegacijom Mađarsko-srpskog poslovnog saveta.

Tema današnjih razgovora bila je intenziviranje dosadašnje saradnje i koordinacija aktivnosti koje će doprineti većem prisustvu mađarskih kompanija u AP Vojvodini i Srbiji, i obrnuto.

U razgovoru u Pokrajinskoj vladi istaknuto je da postoji velika zainteresovanost mađarskih ulagača da posluju u Vojvodini, i to pre svega u oblastima poljoprivrede, energetike i IT sektora. Istaknuto je i da postoji značajan prostor za intenziviranje saradnje u oblasti turizma.

Predsednik Mirović je kazao da je pokrajinska administracija otvorena prema ulagačima iz Mađarske, te da je siguran partner koji, u skladu sa zakonskim okvirima, može da im pomogne da ovde razviju biznis.

„Kroz drukčiju praksu nego do sada, želimo da u otvorenoj i direktnoj komunikaciji pomognemo ulagačima da dođu do informacija o tome gde žele da ulažu i koji su naši mehanizmi podsticaja onima koji žele da posluju u Vojvodini“, rekao je predsednik Mirović dodavši da su političke veze Beograda i Budimpešte snažne, što daje sigurnost ulagačima.

On je još dodao da su stranim ulagačima već na raspolaganju uređene industrijske zone u nekoliko opština u Vojvodini, te da poslovanje mogu da počnu i u halama koje mogu biti izgrađene za njihove potrebe. Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su potpredsednici Đorđe Milićević i Ivan Đoković.

pastor-madjarska

Na sastanku u Skupštini Vojvodine razgovarano je o unapređenju saradnje u oblasti privrede, poljoprivrede, IT sektora, ali i o pružanju podrške malim porodičnim preduzećima da zauzmu poziciju na inostranom tržištu.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je zadovoljstvo zbog kontinuirane decenijske saradnje u cilju intenziviranja odnosa Srbije i Mađarske i dodao da je delegacija Mađarsko – srpskog poslovnog saveta zainteresovana za uspostavljanje kontakata i pružanje pomoći lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine.

Imre Varga, izvršni potpredsednik Mađarsko-srpskog poslovnog saveta, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je nova Pokrajinska vlada spremna za operativnu saradnju koja će doprineti da u narednom periodu veći broj mađarskih kompanija proširi ili započne poslovanje u Vojvodini.

Izvor: Brif.rs