Uručena finansijska pomoć srednjoškolcima iz izbegličkih i raseljeničkih porodica

0

U organizaciji Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, a u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, uručeni su ugovori o dodeli jednokratne finansijske pomoći učenicima srednjih škola iz izbegličkih i raseljenih porodica na teritoriji Vojvodine.

U proteklom periodu ovaj vid pomoći, u toku godine, dobijalo je pedeset učenika, a ove godine će pomoć dobiti 67 učenika. Iznos jednokratne finansijske pomoći za srednjoškolce je 40.000 din, što znači da je ukupna vrednost projekta 2.680.000 dinara. Uključujući ovogodišnje korisnike, Fond je na ovaj način nagradio 474 srednjoškolaca iz izbegličkih i raseljeničkih porodica.

Javni poziv Fonda otvoren je na početku tekuće školske godine. Kriterijumi za dodelu pomoći su takvi da dominantnu ulogu prilikom bodovanja pristiglih prijava ima uspeh u školi i među ovogodišnjim korisnicima našli su se sve sami odlikaši.

Ugovore o dodeli pomoći srednjoškolcima u holu Pokrajinske vlade uručili su pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i direktor Fonda za izbegla, prognana i raseljena lica Branislav Švonja.

Direktor Fonda se zahvalio Pokrajinskoj vladi na razumevanju i pomoći u rešavanju egzistencijalnih problema izbeglih i raseljenih lica. Programi Fonda za izbegla, prognana i raseljena lica se sprovode tokom cele godine i pored ovog programa pomoći srednjoškolcima, značajni su programi stambenog zbrinjavanja u vidu otkupa seoskih kuća, pomoći u građevinskom materijalu za završetak objekata, kao i na ekonomskom osnaživanju izbeglih i prognanih lica.

Pokrajinsku sekretar Predrag Vuletić se zahvalio srednjoškolcima na trudu koji ulažu i rezultatima koje ostvaruju u školi.
„Dobri rezultati budu nagrađeni na kraju godine, ovi ugovori su sigurno nagrada za učenike, ali i pomoć porodicama koje se još uvek bore sa rešavanjem egzistencijalnih problema“, rekao je Vuletić.

U Srbiji još uvek imamo oko 30.000 izbeglica sa prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od čega je više od polovine u Vojvodini. Pokrajinska vlada će nastaviti sa programima koji daju podršku dobrim đacima u srednjim školama iz izbegličkih porodica, u stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju izbeglih, prognanih i raseljenih lica.

„Ovim programom završavamo aktivnosti planirane za 2016. godinu i krećemo sa novim programima i željom da pomognemo svakom ko je u teški trenucima utočište našao u Srbiji i Vojvodini. Budžet za sledeću godinu namenjen Fondu za izbegle i prognane i raseljene veći je za 33 procenta, što je pokazatelj da je Pokrajinskoj vladi važno zbrinjavanje izbeglih i prognanih, “ poručio je Predrag Vuletić prisutnim srednjoškolcima i njihovim roditeljima.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.