U Đurđinu održana „Dužijanca“ i takmičenje risara

0
Bolnica VITA Novi Sad

Tradicionalna manifestacija “Takmičenje risara” koja se održava u okviru Dužijance održana je proteklog vikend u Đurđinu, selu nadomak Subotice.

Sada već tradicionalno, najbolji risarski par bio je Marinko Kujunyić iz Subotice i Ruža Juhas iz Ljutova, drugo mesto su osvojili Mario Dulić i Suzana Kovačević iz Subotice, a treće Davor Balažević i Joca Vuković iz Đurđina. U atraktivnoj manifestaciji prikazivanja ručnog košenja žita ove godine učestvovalo je 23 risarska para iz Subotice, AP Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske, a svoje umeće pokazali su na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu, Na salašu Slavice i Lazara Cvijina.

Na tradicionalni način uz zvuk zvona gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban dao je znak risarima da počinje takmičenje. Laban je istakao da je “Dužijanca” manifestacija sa kojom se ponosi Subotica i da će ubudućnosti se truditi da postane i deo turističke ponude grada.

– Grad podržava manifestaciju, i tridićemo se sa organizatorima sa ovu manifestaciju uvrstimo u turističku ponudu kako bi posetioci iz cele Srbije i regiona videli kakvo bogatstvo tradicije i kulture neguju Subotičani – rekao je Laban.

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović ocenio je manifestaciju kao događaj u kome tradicija živi, jer neguje običaje, kulturu i tradiciju naroda na ovim našim prostorima.

Po tradiciji, na njivi opljanje je bilo u 6 časova ujutro, a o značaju manifestavije govorio je predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, monsinjor dr Andrija Anišić ističići da se nekada ris slavio na salašima, a tek k kasnije se pretvorilo u gradsku manifestaciju.

I ove godine, kao predhodne dsve održano je takmičenje u kuvanju tarane i pobedila je ekipa „Šogori“ – Petar Ištvančić i Vladimir Mamužić.

Izvor: dnevnik.rs