Rezultati dunavske saradnje moraju biti vidljivi

0

Jačanje gradova i njihovih institucionalnih kapaciteta neophodno je za unapređenje i dalje upravljanje Dunavskim regionom, istaknuto je danas na sastanku Saveta podunavskih gradova i regija koji se održava u nemačkom gradu Ulmu, a kome prisustvuje predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Ulma i predsedavajući Saveta podunavskih gradova i regija Gunter Ciš, kao i predstavnici Vlade Baden-Virtemberga i Generalnog diretorata za regionalnu politiku Evropske komisije (EK), a tokom sastanka predstavljeni su projekti iz oblasti kulture, infrastrukture, internet tehnologija, a posebno i Novi Sad – Evropska prestonica kulture za 2021. godinu u kontekstu podsticaja urbanog razvoja.

Predsednik Pastor je istakao da je AP Vojvodina veoma aktivno učestvovala u nastanku Dunavskog regiona od samog začetka ideje do njene konačne realizacije, te da je životno zainteresovana za podizanje nivoa funkcionisanja ovog makroregiona na jedan viši nivo.

„Povezivanjem teritorijalnih celina u regionalne incijative mogu se ostvariti značajni benefiti za institucije i građane tog područja. Od pokretanja Dunavske strategije ostvareno je nekoliko značajnih rezultata i to se ni jednog trenutka ne dovodi u pitanje, međutim postoji mnogo praznog prostora, a taj prostor zahteva sadržaj koji će dati takav rezltat koji će biti vidljiv i u malim sredinama. Na nama je da nađemo adekvatno rešenje, da pored jačanja institucionalnih kapaciteta i zajedničkih projekata, što više povezujemo privredne, obrazovne i druge institucije“, rekao je predsednik Pastor.

Na sastanku je bilo reči i o uvođenju novih organizacionih struktura Saveta podunavskih gradova i regija u cilju bolje koordinacije i saradnje, institucionalizaciji „Dunavskih komesara“ u gradskim administracijama koji će biti zaduženi za konkretne prioritetne oblasti unutar Strategije, kao i o prijemu Grada Istambula i gradova u slivu Tise u Savet podunavskih gradova i regija sa statusom članova – posmatrača.
Takođe je najavljeno da će se 10. evropska konferencija podunavskih gradova i regija održati 17. i 18. oktobra ove godine u Budimpešti u okviru Godišnjeg foruma Evropske strategije za Dunavski region.

Predsednik Pastor učestvovao je i na radnom sastanku predstavnika regiona, županija, kantona i gradova koji sarađuju u okviru evroregionalne saradnje Dunav – Drava – Sava. U organizaciji Dunavskog biroa iz Ulma, sa predstavnicima Centra za inovacije i industrijske komore iz ovog grada razgovarano je o neiskorišćenim potencijalima i mogućnostima saradnje i međusobnog povezivanja, a kao posebno značajna tema izdvojena je oblast podrške dualnom obrazovanju.Predstavnici Grada Ulma istakli su da zahvaljujući razvojnim programima dualnog obrazovanja pokrajina Baden-Virtemberg može da se pohvali jednom od najmanjih stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji.

„Saradnja u okviru sliva Dunav – Drava – Sava ima institucionalnih, ljudskih i svih drugih kapaciteta da se razvija kroz konkretne projekte koje bi, u što skorijem periodu uz podršku Dunavskog biroa trebalo analizirati, pronaći zajedničke interese, a potom i konkretizovati“, istakao je Pastor i dodao da je ovakav vid saradnje olakšan i činjenicom da su ljudi iz ovog područja istorijski i kulturološki povezani i veoma se dobro se razumeju.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.