Raznolikost Vojvodine: Slovačka lepota u narodnoj nošnji

0
Bolnica VITA Novi Sad

Drugi po redu festival “Slovačka narodna nošnja Slovaka u Vojvodini” održava se u Kisaču. Povodom ovog događaja upriličen je defile učesnika obučenih u slovačke nošnje različitih krajeva, zatim promocija fotomonografije “Slovačka lepota u narodnoj nošnji”, autora Pavela Surovog i Branislava Kokavca.

Posetioci su imali priliku da vide kako su se Slovaci oblačili po drugim selima, jer u različitim krajevima vidljiv je uticaj drugih nacionalnih zajednica.

Samo onaj ko poštuje svoje, zna da ceni i tuđe, poruka je festivala.

vucevic

Festival su posetili brojni gosti, a među prisutnima je i  gradonačelink Novog Sada.

„Drago mi je što je uspela ideja da se pokažu ove raskošne nošnje kao deo kulture i tradicije Slovaka u jednoj kvalitetnoj fotomonografiji. Sve ono čemu se danas divimo na festivalu, sada je „ukoričeno“, a to ovoj manifestaciji daje još jači zamajac. Takođe, ova knjiga omogućava da se dalje i šire vidi kako to mi živimo u Vojvodini i Novom Sadu, u skladu i zajedništvu i kako uživamo u našem bogatstvu različitosti. Zato je naša velika obaveza, da činimo sve da se Kisač, kao i ostali delovi Novog Sada, permanentno razvija, da što manje zaostaje za najuređenijim delovima grada, da ima što bolje puteve, komunalnu mrežu, što uređenije škole i ambulante. Upravo tako će ta lepota koja nam se ovde prezentujete, jače bljesnuti ako je prikazana u jednom lepom, modernom, funkcinalnom okruženju. Zato je Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, kao pravi primer zajedništva različitih kultura evropskih naroda, koji neguju sve specifičnosti svojih vekovnih nasleđa“  rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da je velika zasluga KC „Kisač“ za celokupan projekat vezan za festival i fotomonografiju.

Izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR