Raznolikost Vojvodine: Kako su to radile naše bake

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pod uticajem naroda koji vekovima žive na ovim prostorima u vojvovođanskoj kuhinji je prisutan uticaj mađarske, rumunske, slovačke, nemačke pa i ruske kuhinje ili neke druge kuhinje iz okruženja.

testo

 

Nedeljni ručak, kada je na okupu cela porodica ne može se zamisliti bez nekih specijaliteta pravljenih po receptima naših baka. Ručak obično počinje masnom nedeljnom supom od različitih vrsta mesa, može biti morčija, pileća,teleća, pačija, od fazana, pa čak i golubova. Zatim pečeno pile ili bataci, krmenadle ili rebarca u saftu, pohovane šnicle uz pire krompir i paradajz sos.

 

supa

 

I na kraju je običaj da se malo zasladite. Tada na red dolaze kolači od kiselog testa, od kojih se izdvaja štrudla sa makom, orasima, višnjama, suvim grožđem. Tu su i nezaobilazni salčići, salarice ili kako ih neko zove salenjaci.

 

sarme

 

Pod uticajem slovačke i nemačke kuhinje, jela od testa su omiljena u Vojvodini. Za tipično vojvođansko jelo smatra se testo spremljeno „nasuvo“. Priprema je jednostavna i ne zahteva mnogo namirnica a ujedno je hranjiv obrok posle koga ćete sigurno duže vreme biti siti.

Ako nemate ideju šta da spremite danas za ručak ili večeru ovo je naš predlog:

Izdinstajte na masti usitnjen luk, dodajte malo crvene paprike i posolite. Izgnječen kuvani krompir sjedinite sa lukom i u to dodajte kuvano testo ili domaće rezance. Sve promešajte i jedite dok je toplo.

Izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR