Raznolikost Bečeja: Oktobarske svečanosti

0
Foto: Opština Becej
Bolnica VITA Novi Sad

Dan oslobođenja od fašizma, Bečejci su na dostojanstven način obeležili i ove godine svečanom akademijom u Gradskom pozorištu, a na dan kada je pre 73 godine dočekana sloboda, 8. oktobra, komemoracijom i polaganjem venaca kraj spomen zida na fasadi opštinske zgrade.

Oktobarskim svečanostima prisustvovale su delegacije bratskih i prijateljskih gradova, Banovića iz BiH, Galante iz Slovačke i Istre iz Rusije, koju je predvodio načelnik tog regiona Podmoskovske oblasti Anatolij Genadovič Gunajev, kao i predstavnici više boračkih organizacija iz okolnih gradova.

Bila je to prilika da se podseti na stradanja ovdašnjeg življa u Drugom svetskom ratu, kada je okupator harao ovdašnjim prostorom i oda dužna počast nastradalima.

„Mladima treba ukazati na značaj 8. oktobra 1944. godine, a ovakvi skupovi su prilika da se podsetimo na mnogobrojne žrtve i slavimo pobedu nad najvećim zlom u istoriji civilizacije fašizmom“, naglasila je potpredsednica opštine Bečej Dalila Dujaković.

U ime boračke organizacije Jelena Češljević i podsetila na dan kad su Šajkaški partizanski odred i jedinice slavne Crvene armije, posle 1274 dana fašističke okupacije, oslobodili Bečej.

„Zabrinjavaju pokušaji revizije istorije. Zbog istorijske istine i miliona žrtava palih u antifašističkoj borbi, mladima moramo jasno da ukažemo na činjenice iz prošlosti“, rekla je Jelena Češljević.

Program svečane akademije u punoj sali Gradskog pozorišta oplemenili su tenor opere Narodnog pozorišta u Beogradu Boris Babik, ovdašnji sopran Nataša Katić Radosavljević, profesori klavira Muzičke škole „Petar Konjović“ u Bečeju Marko Stojanović i Jožef Riter, glumci Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta su izveli odlomak iz pozorišnog komada „Nebeski odred“ Đorđa Labovića, a sve je završeno veselim tonovima pevačke i folklorne grupe KUD „Đido“.

Venci i cveće položeni su juče i na spomenik Pobeda kraj Tise i u Bačkom Petrovom Selu.

Izvor:Dnevnik.rs

POSTAVI ODGOVOR