Pokrajinska vlada o izgradnji malih hidrocentrala na kanalu

0

Pokrajinska vlada usvojila je na današnjoj sednici, kojoj je predsedavao Igor Mirović, Informaciju o hidro potencijalima na kanalskoj mreži hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav (DTD).

Na osnovu stručne analize date u Studiji hidroenergetskih parametara hidrosistema DTD i reke Tise, Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine”, sačinilo je pregled mogućnosti za izgradnju malih hidrocentrala na kanalskoj mreži hidrosistema DTD.

Kako je u informaciji navedeno, studijom su definisani određeni uslovi koji su od značaja za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva (JPP) za izgradnju malih hidroelektrana na hidrosistemu DTD. Ocenjeno je da takva mogućnost postoji na brani na Tisi kod Novog Bečeja i banatskom delu hidrosistema DTD, dok je za bački deo hidrosistema DTD potrebno uraditi dodatne analize.

U zaključcima sa današnje sednice navodi se da je Pokrajinska vlada opredeljena u nameri da se u narednom periodu grade mini hidroelektrane na hidrosistemu DTD, kao obnovljivi izvor energije, koji nije dovoljno iskorišćen. Takođe, Pokrajinska vlada podržava “Vode Vojvodine” da pokrenu postupak JPP radi izgradnje malih hidrocentrala na kanalskoj mreži hidrosistema DTD i zadužuju se JVP “Vode Vojvodine” da, u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, proceni opravdanost primene određenog modela JPP za lokacije koje su definisane kao moguće za izgradnju malih hidrocentrala.

Na sednici je doneto i rešenje da se Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Kikindi usmeri 2,8 miliona dinara iz tekuće budzetske rezerve, za sufinansiranje troškova radova na zameni krova na objektu fiskulturne sale.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.