Podsticaji za unapređenje lovstva i stočarske proizvodnje u Vojvodini

0

Iz budžetskog fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine bespovratno je dodeljeno više od 33,5 miliona dinara. Ugovore je korisnicima koji su ostvarili pravo na finansijska sredstva uručio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević.
Prema rečima sekretara Radojevića sufinansirana je izgradnja bunara i pojilišta za divljač, kao i izgradanja prihvatilišta za fazansku pilad i poligoni za fazane. Lovačka udruženja dobila su i sredstva za izgradnju i rekonstrukciju objekata za obradu trofeja, remiza za divljač, čeka i hranilišta za visoku i sitnu divljač, nabavku lovočuvarske opreme i drugo.

Radojević je dodao da se sredstava iz budžetskog fonda za razvoj lovstva obezbeđuju od naplate lovnih karata i odstreljene divljači, tako da se kroz konkurs sredstva vraćaju nazad lovstvu. “Siguran sam da kroz ovu meru podrške na pravi način podstičemo razvoj lovstva, ali istovremeno i lovnog turizma”, rekao je Radojević.

Sekretar Radojević uručio je danas i 12 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstava za poboljšanje stočarske proizvodnje u poljoprivrednim gazdinstvima i uvođenje standarde Evropske unije u proizvodnji mesa i meka. Ukupna vrednost investicije jeste 44,4 miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedio 25,1 miliona dinara. Sredstva u iznosu od 10,2 miliona dinara dobilo je sedam mini mlekara, dok je pet mini mesara dobilo podsticaj u ukupnom iznosu od 14,9 miliona dinara.

Kako je Radojević istakao, cilj ove mere jeste da se kroz sufinansiranje adaptacije prostora i kupovine potrebne nove opreme, u skladu sa standardima EU, unapredi stočarska proizvodnja, poboljša kvalitet proizvodnje i prerade mesa i mleka. Istovremeno, cilj je da se poveća uposlenost članova domaćinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom, proširi asortiman novim proizvodima, brendiraju proizvodi i poveća standard života na selu.

Resorni sekretar je dodao da je ta mera realizovana u saradnji sa Institutom za prehrambene tehnologije i Poljoprivredni fakultetom, kroz čije projekte gazdinstva apliciraju na konkurs.

“Te naučno-istraživačke institucije su zadužene da isprate celokupnu realizaciju investicije, kako bi gazdinstva bila u prilici da izađu na tržište sa kvalitetenim proizvodima što je garant zdravstvene bezbednosti naših građana“, rekao je Vuk Radojević.

On je dodao da je za ovu meru i u budžetu za 2017. godinu planirano 30 miliona dinara. Takođe, u nastupajućoj budžetskoj godini biće izdvojeno 50 miliona dinara za opremanje i adaptaciju stočarskih farmi, kao i 60 miliona dinara za odgajivačke programe.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.