Počelo spajanje postrojenja za vodu na mrežu u Zrenjaninu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Započelo je spajanje postrojenja za prečišćavanje vode na gradsku vodovodnu i kanalizacionu mrežu Zrenjanina. Pre nekoliko dana završena je izgradnja potisnog voda fekalne kanalizacije od crpne stanice, koja se nalazi u krugu postrojenja, do priključnog šahta na gradsku kanalizacionu mrežu, pa je postrojenje i priključeno na tu mrežu, saopštio je Siniša Gajin iz JKP „Vodovod i kanalizacija”.
„Paralelno, obavljene su i pripreme za povezivanje postrojenja na gradsku vodovodnu mrežu. U pitanju su dva priključka, jedan za dovod sirove vode u postrojenje, a drugi za dotok prečišćene vode iz postrojenja u gradsku vodovodnu mrežu“, naglašava Gajin.

Pošto se postupak priključenja postrojenja obavlja na magistralnom vodu, koji vodom snabdeva grad, JKP „Vodovod i kanalizacija” je intenzivno radilo na tehničkom rešenju koje će omogućiti da za vreme trajanja radova ne dođe do prekida vodosnabdevanja.

„Rešenje je pronađeno i sem u slučaju neplaniranih dešavanja, koja su moguća dok se izvode radovi na magistralnom vodu koji je pod velikim pritiskom, u nedelji pred nama neće doći do prekida vodosnabdevanja. Jedino je moguće da dođe do manjeg pada pritiska u mreži“, ističe Gajin.

Sa priključenjem, praktično se završavaju sve obaveze prema italijanskom investitoru koji gradi postrojenje za vodu, čime se stvaraju uslovi za početak probnog rada. Već u toj fazi probnog rada, Zrenjaninci koji već deceniju kubure s vodom, trebalo bi da imaju poboljšan kvalitet vode. Uhodavanje rada mašina i potpuno podešavanje parametara kvaliteta vode u skladu sa propisima koje je definisala Republika Srbija, a koji su znatno strožiji od onih koji su na snazi u zemljama Evropske unije, uslediće nakon tridesetak dana od početka probnog rada postrojenja.

izvor. dnevnik.rs