Počela rekonstrukcija dvorca u Beočinu

0
Foto: novisad2021.rs

Počela je rekonstrukcija dvorca porodice Špicer u Beočinu, a do 2021. godine očekuje se da će radovi biti u potpunosti završeni, kada će ovo zdanje postati mesto koje će „u punom sjaju“ privlačiti pažnju svih posetilaca.

Sastavni deo aplikacije Novog Sada prilikom konkurisanja za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine bio je i segment pod nazivom „Zona 021“, navodi se na sajtu Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

„Zona 021“ je autentična prostorna celina u kojoj živi više od 400.000 ljudi različitih kulturnih navika.

Urbano jezgro Novog Sada okružuje 15 prigradskih naselja, a uz opštine Sremski Karlovci, Irig i Beočin koje leže na levoj obali Dunava, povezano je sa Fruškom Gorom kao jedinstvenom geografskom, istorijskom i duhovnom celinom. Ta celina obuhvaćena je telefonskim pozivnim brojem 021, pa otud i naziv „Zona 021“.

Taj prepoznatljiv broj odavno je opšteprihvaćeni deo identiteta grada i okoline, baš kao što se i faktički i simbolički uklopio u kampanju „NS EPK 2021“. Namera je da se ekonomski i kulturno pokrenu i okolna područja, što je potvrđeno potpisivanjem sporazuma sa susednim opštinama.

Beočin, kao mesto sa oko 8.000 stanovnika različitog nacionalnog sastava, deo je kulturne transformacije koja se želi postići Flegšip projektom MOBA, čija je osnovna ideja da svoj potencijal stavi u službu ekonomskog i kulturnog razvoja kroz mobilisanje lokalne samouprave, kulturnih institucija, privatnog sektora i nevladinih organizacija.

U okviru MOBA-e biće realizovan četvorogodišnji projekat „Kultura u službi razvoja interkulturalnosti i ekonomskog osnaživanja lokalne zajednice“ koji će biti sproveden kroz likovne kolonije i kreativni pristup u menjanju eksterijera ovog sivog gradića u njegovoj post-industrijskoj fazi. Podsticanjem aktivnog učešća građana u akcijama obnove javnih prostora, želja nam je da pomognemo izgradnji novog imidža varošice kao turističkog i kulturnog centra u okviru „Fruškogorske rute“.

Jedan od najprepoznatljivijih objekata u Beočinu svakako je dvorac nekadašnje imućne nemačke porodice Špicer, podignut 1898. godine. Dvorac je saograđen po autentičnim idejama, kombinovanjem elemenata romanike, gotike, renesanse i baroka i sve to uokvireno mađarskom secesijom.

Foto: novisad2021.rs
Foto: novisad2021.rs

Zanimljivo je istaći da je dvorac porodice Špicer, nekada jedan od najlepših u ovom delu Evrope, napravio arhitekta Imre Štajndl, poznat po tome što je njegovo delo zgrada Parlamenta Mađarske u Budimpešti koje je i danas među najpoznatijim turističkim i kulturnim, naravno i administrativnim simbolima Mađarske.

Na žalost, dvorac porodice Špicer u Beočinu propadao je prethodnih decenija. Ovih dana počela je njegova rekonstrukcija, a kako najavljuju stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika, započeti su intervetni zahvati koji će samo zaustaviti dalje propadanje, ali to je tek početak radova na dvorcu.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.