“Pesnička štafeta” ove godine 43. po redu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Tradicionalna dečija manifestacija “Pesnička štafeta”, ove godine 43. po redu, počinje danas, i predstavnici Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” i gostujući pesnik Pero Zubac će u narednom periodu obići ceo srednji Banat i opštinu Titel. Od nekadašnjih nekoliko, sada “Štafeta” stiže u 61 školu, prati je oko 10.000 dece, a 3.000 aktivno učestvuje u manifestaciji.
Nekoliko škola, bibliotekari i jedan poznati pesnik koji se sa decom druži i razmenjuje stihove – tako su izgledali počeci pravog „pesničkog čuda od manifestacije“, kako je ovaj događaj nazvao pisac za decu Branko Stevanović.

U godinama koje su sledile, u zrenjaninsku biblioteku dolazili su svi značajni stvaraoci stihova za decu i sa bibliotekarima polazili na prolećno pesničko putovanje. Da pisci ne žive samo u knjigama i čitankama, uverili su se narednih godina učenici zrenjaninskih i okolnih škola koji su se družili i predstavljali svoje stihove Milovanu Danojliću, Draganu Lukiću, Desanki Maksimović, Miri Alečković, Dobrici Eriću, Dušku Trifunoviću, Mošu Odaloviću, Gradimiru Stojkoviću, Raši Popovu, Vladimiru Andriću… a nakon mnogo godina i Dejanu Aleksiću, Dušanu Pop Đurđevu, Jasminki Petrović, Branku Stevanoviću, Igoru Kolarovu…

Neki od gostujućih pesnika bili su više puta voditelji manifestacije i pratili kako i manifestacija raste, družeći se sa nekim novim generacijama u školama kojih se sećaju iz svojih prethodnih “Štafeta”.

Sa velikim ponosom Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” organizuje ovu manifestaciju koja više od 40 godina prati i promoviše i stvaralaštvo dece i stvaralaštvo za decu.

Izvor: dnevnik.rs