Oprez: Pronađen opasan parazit kod divljih životinja

0

Nedavno je u Pasterovom zavodu u Novom Sadu potvrđeno da je parazit multilokularnog ehinokokusa, koji može da izazove teške zdravstvene probleme kod ljudi, pronađen kod divljih životinja, piše RTV.

Obzirom da je Kikinda područje u kojem se nalazi veliki broj lisica, do sada nije utvrđen nijedan slučaj prelaska tog parazita sa životinje na čoveka, navodi RTV.

Već duže vreme, na obodnim mestima u Kikindi, primetno je veće prisustvo lisica koje, preko glodara ili kućnih ljubimaca, mogu da prenesu parazit ehinokokusa u organizam čoveka. Za same životinje parazit nije opasan, problem nastaje ukoliko se nalazi u ljudskom telu. Međutim, postoji razlika između multilokularnog, koji do sada nije zabeležen u Vojvodini i granuloznog ehinokokusa, od čijeg su parazita u pokrajini hirurški zbrinute 32 osobe u protekloj godini.

”Na teritoriji Severnobanatskog okruga u proteklih deset godina registrovano je osam slučajeva granuloznog oblika, jedan je zabeležen kod devojčice od 12 godina, a ostali oboleli su preko 40 godina. Inače je sve bilo bez smrtnih ishoda, a prvi smrtni slučaj je bio ove godine kod pastira iz Kikinde. Znamo da se ehinokukus javlja u stočarskim krajevima, domaćin je pas, a prelazni domaćin stoka”, kaže Tatjana Karać iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

Međutim, situacija nije alarmantna jer su ovakvi slučajevi veoma retki, čak i u zemljama gde je parazit multilokolarnog ehinokokusa prisutan u velikoj meri.

”Zabeleženi su slučajevi pojave parazita kod lisica, a kod ljudi još uvek nije zabeležena pojava multilokularnog parazita što ne znači da neće tako i biti. Mesta panici nema, ali sve ovo poziva na dodatan oprez”, smatra Goran Stevanov iz Veterinarske stanice ”Finivet” Kikinda.

Mnogi smatraju da najugroženija grupa koja može da trpi zdravstvene posledice u ovom slučaju jesu deca jer su najčešće u kontaktu sa kućnim ljubimcima. Međutim, nadležni uveravaju da to nije istina. Stručnjaci ističu da se situacija prati decenijama i da je svest o ličnoj higijeni kod mališana na visokom nivou.

”Mi nismo do sada imali nijedan slučaj na koji bi trebalo da posumnjamo da se radi o ehinokokozi. Inače, mera zaštite dece je izbegavanje kontakta sa psima i pranje ruku”, kaže Vesna Tomin, načelnica Službe zdravstvene zaštite dece u Kikindi.

Stručnjaci savetuju da je najvažnije redovno kućne ljubimce čistiti od parazita, lovcima da bez rukavica ne hvataju ulovljene životinje, a onima koji ulaze u sezonu svinjokolja, da iznutrice ne bacaju psima, već ih propisno odlože na odgovarajuća mesta.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.