Oprez: Pronađen opasan parazit kod divljih životinja

0
Bolnica VITA Novi Sad

Nedavno je u Pasterovom zavodu u Novom Sadu potvrđeno da je parazit multilokularnog ehinokokusa, koji može da izazove teške zdravstvene probleme kod ljudi, pronađen kod divljih životinja, piše RTV.

Obzirom da je Kikinda područje u kojem se nalazi veliki broj lisica, do sada nije utvrđen nijedan slučaj prelaska tog parazita sa životinje na čoveka, navodi RTV.

Već duže vreme, na obodnim mestima u Kikindi, primetno je veće prisustvo lisica koje, preko glodara ili kućnih ljubimaca, mogu da prenesu parazit ehinokokusa u organizam čoveka. Za same životinje parazit nije opasan, problem nastaje ukoliko se nalazi u ljudskom telu. Međutim, postoji razlika između multilokularnog, koji do sada nije zabeležen u Vojvodini i granuloznog ehinokokusa, od čijeg su parazita u pokrajini hirurški zbrinute 32 osobe u protekloj godini.

”Na teritoriji Severnobanatskog okruga u proteklih deset godina registrovano je osam slučajeva granuloznog oblika, jedan je zabeležen kod devojčice od 12 godina, a ostali oboleli su preko 40 godina. Inače je sve bilo bez smrtnih ishoda, a prvi smrtni slučaj je bio ove godine kod pastira iz Kikinde. Znamo da se ehinokukus javlja u stočarskim krajevima, domaćin je pas, a prelazni domaćin stoka”, kaže Tatjana Karać iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

Međutim, situacija nije alarmantna jer su ovakvi slučajevi veoma retki, čak i u zemljama gde je parazit multilokolarnog ehinokokusa prisutan u velikoj meri.

”Zabeleženi su slučajevi pojave parazita kod lisica, a kod ljudi još uvek nije zabeležena pojava multilokularnog parazita što ne znači da neće tako i biti. Mesta panici nema, ali sve ovo poziva na dodatan oprez”, smatra Goran Stevanov iz Veterinarske stanice ”Finivet” Kikinda.

Mnogi smatraju da najugroženija grupa koja može da trpi zdravstvene posledice u ovom slučaju jesu deca jer su najčešće u kontaktu sa kućnim ljubimcima. Međutim, nadležni uveravaju da to nije istina. Stručnjaci ističu da se situacija prati decenijama i da je svest o ličnoj higijeni kod mališana na visokom nivou.

”Mi nismo do sada imali nijedan slučaj na koji bi trebalo da posumnjamo da se radi o ehinokokozi. Inače, mera zaštite dece je izbegavanje kontakta sa psima i pranje ruku”, kaže Vesna Tomin, načelnica Službe zdravstvene zaštite dece u Kikindi.

Stručnjaci savetuju da je najvažnije redovno kućne ljubimce čistiti od parazita, lovcima da bez rukavica ne hvataju ulovljene životinje, a onima koji ulaze u sezonu svinjokolja, da iznutrice ne bacaju psima, već ih propisno odlože na odgovarajuća mesta.

Izvor: RTV

POSTAVI ODGOVOR