Obeleženo 58 godina Hungarologije

0
Foto: vojvodina.gov.rs

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu danas je svečanom akademijom obeleženo 58 godina postojanja Katedre za mađarski jezik. Svečanosti su prisustvovali pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević i pomoćnik pokrajinskog sekretara dr Sabolč Halaši.

Pozdravljajući prisutne, resorni sekretar Milošević je istakao da Republika Srbija i AP Vojvodina predstavljaju demokratski prostor u kome sloboda izražavanja jezika postavlja jedan od preduslova ostvarenja demokratskog društva.

„Pedest i osam godina Hungarologije je ponos svih nas, jer ne samo što je to podrška obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, već predstavlja i podršku boljeg razumevanja u različitostima“, naglasio je Milošević i dodao da više od 500 svršenih studenata, 50 magistara nauka i 40 doktora nauka jesu impozantni rezultati koji govore u prilog tome da mađarska nacionalna manjina nije ništa „dobila“, nego je osvojila svojim decenijskim radom.

Milošević je, takođe, naglasio da drugi mogu da se ugledaju na ono što danas radi mađarski intelektualni korpus i da je to dobar putokaz svima, pripadali oni većini ili manjini. Upravo zbog toga Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost je, osim umetničko-istraživačkih i razvojno-istraživačkih projekata, po prvi put raspisao i javni konkurs za finansiranje naučnoistraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini, istakao je Milošević.

Katedra za mađarski jezik i književnost, koja je danas u sastavu Odseka za hungarologiju, osnovana je odlukom Matične komisije za osnivanje Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta u Novom Sadu, 14. jula 1954. godine, a rad je započela 21. oktobra 1959. godine, kada je prvi šef i prvi profesor Katedre, akademik Ervin Šinko održao svoju poznatu i znamenitu pristupnu besedu.

Na osnovu broja zaposlenih i na osnovu njihovih kvalifikacija, Katedra za mađarski jezik i književnost danas pripada redu najrazvijenijih katedri sličnog profila, ne samo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, već i u odnosu na ovakve katedre u svetu. Nastavnici ove Katedre održavaju većim delom i nastavu na Odseku za hungarologiju Filološkog fakulteta u Beogradu (mađarski kao nematernji jezik).

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.