Novi hiruški zahvat u Kliničkom centru Vojvodine

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Kliničkom centru Vojvodine prvi put je obavljena mehanička trombektomija moždanih arterija. Reč je o lečenju obolelih od ishemijskog moždanog udara kakva se u svetu primenjuje tek od nedavno.

Od ishemijskog moždanog udara u Vojvodini godišnje oboli oko 5.000 ljudi.

Tomo Perić iz Beočina imao je sreću da stigne na vreme da mu bude izvađen tromb iz krvnog suda mozga. Lekarska ekipa se pripremala već dva meseca za ovakvu operaciju.

„Bili smo spremni, jer smo se dugo pripremali. Pacijent je zadovoljavao sve kriterijume, intervenciju je dobro podneo i, na svu sreću, lepo se oporavio. Stigao je sa potpunom oduzetošću leve ruke i leve noge i sa smetnjama govora. Već nakon izlaska iz sale i buđenja iz anestezije mogao je normalno da govori i podiže obe ruke i obe noge“, kaže dr Aleksandar Jovanović, neurolog.

U planu je da se ovakve intervencije obavljaju širom pokrajine.

„Ukoliko bismo razvili mrežu ustanova i svest pacijenata, uz obuku doktora da prepoznaju simptomatologiju, u Vojvodini bi i do 1.000 ljudi godišnje moglo da bude podvrgnuto aktivnoj terapiji ishemijskog moždanog udara“, napominje Petar Slankamenac, direktor Kliničkog centra Vojvodine

Od ishemijskog moždanog udara u Vojvodini godišnje oboli oko 5.000 ljudi. Prvi znaci su slabosti ruke ili noge, smetnje u govoru i vrtoglavica.

Izvor: RTV