Novi aparati u B. Palanci za Dom zdravlja

0
Bolnica VITA Novi Sad

Od deblokiranih finansijskih sredstava Doma zdravlja u Bačkoj Palanci, a koja su se nalazila na računu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, reč je o skoro 21 milion dinara, ova zdravstvena ustanova kupuje mnogo toga što će olakšati rad i poboljšati kvalitet usluga, navodi “Dnevnik”

Od sredine meseca ovde se obavljaju pregledi novim ginekološkim ultrazvučnim aparatom, plaćenim 3,5 miliona dinara. – Sredstva kojima sada raspolažemo sačuvana su, pre svega, zahvaljujući domaćinskom poslovanju Doma zdravlja u prethodnim godinama – kaže dr Goran Stupar, direktor ove zdravstvene ustanove sa oko 400 zaposlenih koji brinu u zdravlju skoro 60.000 stanovnika u 14 naseljenih mesta ove velike opštine. – Sredstva su ostala nerealizovana, ali su deblokirana zahvaljujući pomoći docenta dr Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

Za kontrolu trošenja tih sredstava, koja su strogo namenska, Fond je ovlastio komisiju Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Kako je u prethodnom periodu jedan od najvećih prioriteta bila nabavka ultrazvučnog aparata za ginekologiju on je putem tendera prvi i nabavljen. Na tenderu je najpovoljnije uslove za njegovu nabavku dala firma „Filips“. Radi se o ultrazvučnom aparatu najnovije generacije, sa tri sonde. Pored ultrazvučnog aparata nabavljen je i nov server, navodi “Dnevnik”.

Od deblokiranih sredstava, pored ostalog, kupljeno je i 40 računara za potrebe Doma zdravlja, kao i monitori i štampači, pa tri nova EKG aparata, a u postupku je nabavka putničkih automobila za potrebe Hitne medicinske pomoći, ali i određenih službi koje rade u sastavu Zdravstvene ustanove „Dr Mladen Stojanović“ u Bačkoj Palanci.

– Četiri putnička automobila očekujemo da nam stignu u toku iduće nedelje – dodaje dr Stupar. – U toku je tender za nabavku sanitetskog vozila za potrebe Službe hitne medicinske pomoći i vozila za transport pacijenata koji su na hemodijalizi. Ovaj tender zbog vrednosti nabavke koja je veća od pet miliona dinara traje 30 dana, tako da ćemo ga okončati 11. avgusta, a nakon toga ćemo potpisati ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem.

Od deblokiranih sredstava, takođe, nabavljena je i zamenjena stolarija na zgradi Ambulante u Despotovu, a vrednost radova je oko 600.000 dinara. Za potrebe nekoliko službi u Domu zdravlja u Bačkoj Palanci nabavljeno je 18 klima uređaja koji su postavljeni po ordinacijama i previjalištima.

– Naša ustanova, sada je očito, spada u retke domove zdravlja u Srbiji koji dobro posluju, štede i domaćinski se ponašaju, jer, po mojim saznanjima, takvih u Srbiji ima samo pet-šest- zaključuje dr Goran Stupar.

Izvor: dnevnik.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.