Nenad Grbić: 70 miliona dinara za energetsku efikasnost

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, uručio je 27 ugovora korisnicima koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje realizacije projekata po pet konkursa, u ukupnoj vrednosti od oko 70 miliona dinara.

Reč je o projektima koji obezbeđuju korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode, kao i za korišćenje biomase za proizvodnju toplotne energije u javnim ustanovama, zatim za štedljivu unutrašnju rasvetu u javnim ustanovama i primenu toplotnih pumpi za zagrevanje/hlađenje objekata javne namene. Takođe, uručeni su i ugovori za projekte rekultivacije napuštenih kopova bez titulara.

Sekretar Grbić je izrazio zadovoljstvo što je svake godine sve više institucija zainteresovano za ove konkurse. Dodao je da će u cilju primene obnovljivih izvora energije i sprovođenja mera energetske politike, resorni pokrajinski sekretarijat i ubuduće nastaviti sa ovim programima.

„Važno je istaći da realizacijom ovih programa utičemo i na troškovnu stranu budžeta institucija, jer dobijaju jeftiniji sistem grejanja ili hlađenja. To sigurno obezbeđuje podizanje konkurentnosti i boljeg poslovanja institucija, jer kada se rasterete troškova za energente, sredstva mogu da usmere tamo gde su im potrebnija“, kazao je sekretar Grbić i dodao da Pokrajinski sekretarijat za energetiku sve institucije koje su dobile sredstva gleda kao partnere u zajedničkom poslu koji treba da obezbedi efikasniju primenu obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Za projekte koji će omogućiti da se solarna energija koristi za pripremu tople potrošne vode u javnim ustanovama, opredeljeno je ukupno 5,2 miliona dinara, a sredstva su dobili Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici i Gerontološki centar Kanjiža.

Sa ukupno 24,5 miliona dinara sufinansirano je sedam projekata rekultivacije napuštenih kopova bez titulara. Projekti će biti realizovani u Novom Sadu, Kikindi, Titelu, Šidu, Rumi, Bečeju i MZ Orešac.

U devet vojvođanskih opština, u Somboru, Srbobranu, Bečeju, Apatinu, Bačkoj Palanci, Opovu, Žabalju, Subotici i Novom Bečeju, biće realizovano 14 projekata koji obezbeđuju štedljivu unutrašnju rasvete u osnovnim i srednjim školama, ustanovama kulture, domovima za stare, ustanovama zdravstveno-socijalne zaštite. Za tu namenu opredeljeno je ukupno 23,9 miliona dinara.

Za korišćenje biomase za proizvodnju toplotne energije u javnim ustanovama, sredstva u ukupnom iznosu od 12,9 miliona dinara dobile su osnovne škole u Bašaidu i Molu, kao i Dom za stare i penzionere u Molu, dok je PU „Radost“ u Nadalju dobila 3,3 miliona dinara za primenu toplotnih pumpi za zagrevanje/hlađenje objekata.

Izvor: Novavojvodina.rs