Naš Vrbas: Svih devet krstova postavljeno na kupole hrama

0
Foto: www.vrbas.net
Bolnica VITA Novi Sad

Svih devet krstova, veliki centralni, četiri srednja i četiri mala, postavljeni su na kupole hrama Svetog Vaznesenja Hristovog, koji se gradi u centru Vrbasa, nakon što ih je 11. septembra u Vavedenje presvete Bogorodice u Starom Vrbasu osveštao Vladika bački Irinej.

Saborni hram, kao i okruženje u kojem se nalazi, projektovani su rukovodeći se idejom preobražaja srpskog srednjovekovnog crkvenog graditeljstva u savremeni arhitektonski izraz. Saborni hram je postavljen na kružnom platou, crkva je projektovana kao građevina centralnog plana sa osnovnim korpusom Grčkog slobodnog krsta. Središnji prostor nadvišen je kupolom u obliku ranohrišćanskih apostoliona koja svojom visinom dominira.

Ispred nartreksa formiran je ekzonarteks, omeđan sa obe strane zvonicima koji su rešeni kao visoke bočne apside koje zatvaraju centralni prostor. Na nivou prizemlja, u ulaznoj zoni otvorenog narteksa, postavljene su ranohrišćanske krstionice: južna – svetog Jovana i severna Prepodobne Mati Paraskeve. Kroz zvonike su postavljena stepeništa koja se protežu do polukalota u kojima je konstrukcija sa zvonima.

Unutrašnja neto površina hrama je 341.14 m2, krov je od bakarnog lima, svaka kupola ima svoj krst, ukupna površina placa zajedno sa platoom, crkvom i zelenom površinom je 3540 m2.

Izvor: www.vrbas.net

POSTAVI ODGOVOR