Naš Vrbas

0

Lepa vojvođanska varoš Vrbas smestila se u središtu ravne Bačke, 45 kilometara severozapadno od Novog Sada a 116 kilometara od Beograda.

Prvi pomen u pisanim izvorima o Vrbasu je iz 1387.godine. Međutim, istorija Vrbasa seže mnogo dublje u prošlost. Zahvaljujući arheološkim iskopavanjima na lokalitetima Čarnok, Šuvakov salaš i ciglana ,,Polet”, mnogo toga o prošlosti Vrbasa nam je poznatije i bliskije.

U sedam naseljenih mesta opštine prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 41.950 stanovnika, dok u samom Vrbasu živi 23.910 stanovnika. Opština Vrbas se prostire na površini od 376 kvadratnih kilometara i graniči se sa opštinama Bački Petrovac, Bačka Palanka, Odžaci, Kula, Mali Iđoš, Srbobran, Temerin i sa gradom Novim Sadom.

Većinsko stanovništvo su Srbi koji čine blizu 50 odsto stanovnika grada, Crnogoraca ima 25 odsto, Rusina osam odsto, Mađara šest odsto, dok pripadnici ostalih nacija ne učestvuju sa više od dva odsto u ukupnom broju stanovnika.

Na obalama Crne bare konstatovana su neolitska naselja (5000-2500.g.p.n.e.). Na Šuvakovom salašu je dokumentovana kuća koja potvrđuje dosadašnja saznanja o tome da su naselja delom ukopana u les, da su zidovi kuća od pletera i da su domaće životinje već tada svakodnevica sela. Iz perioda bronzanog doba (1800 – 800), konstatovano je naselje sa nekropolom u neposrednoj blizini Čarnoka kao i manje naselje na severnoj, levoj obali Crne bare.

Veoma značajno nalazište mlađeg gvozdenog doba (IV v.p.n.e. – I v.n.e.) na lokalitetu Čarnok-Bačko Dobro Polje, uspešno se istražuje i štiti zahvaljujući Muzejskoj zbirci, Opštini Vrbas i Muzeju Vojvodine. Dolaskom Kelta na ova područja, u drugoj polovini IV veka, počinje se sa upotrebom grnčarskog kola, masovnom izradom gvozdenog orudja i oružja i kovanjem novca. Čarnok je keltski opidum (zemljano utvrđenje) koje prvenstveno predstavlja trgovački centar, a kasnije dobija i odbrambenu ulogu.

 

Izvor: Brif.rs

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.