Nagrade najboljim privrednicima Potisja i severne Bačke

0
2739020 11/16/2015 November 16, 2015. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev chairs a meeting of the Russian government at the Gorki residence near Moscow. Ekaterina Shtukina/Sputnik
Bolnica VITA Novi Sad

JKP „Čistoća i zelenilo“, SMB Gradnja i porodično preduzeće „Bane“ iz Subotice, „Senta Promet“ i „Telek paprika“ iz Martonoša najbolja su preduzeća u regionu severne Bačke i Potisja, zbog čega im je Regionalna privredna komora Subotica dodelila godišnje nagrade.
„Čistoća i zelenilo“ iz Subotice jedino je javno-komunalno preduzeće koje je uspelo da se plasira među pet najuspešnijih u regionu severne Bačke i Potisja jer je status gubitaša ove godine zamenilo sa 53 miliona dinara dobiti, a najavljuje i smanjenje cena svojih usluga.
„Poboljšanjem radne discipline, boljim odnosom prema radu, kvalitetnijim uslugama i racionalizacijom uspeli smo da, već treću godinu zaredom, umesto gubitaka beležimo dobit tako da je JKP „Čistoća i zelenilo“ postalo jedno od najboljih preduzeća na teritoriji Subotice, što potvrđuje i ova nagrada“, kaže Slobodan Milošev, direktor JKP „Čistoća i zelenilo“.

SMB Gradnja iz Subotice ove godine je izgradila rekordnih 60.000 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, i tako ostvarilo dobit od četiri milijarde dinara.

„Radimo širom Srbije. Naši objekti su prepoznatljivi po kvalitetu i po tome što ih završavamo na vreme, u ugovorenom roku“, kaže Predrag Petričević, vlasnik SMB Gradnje.

Porodično preduzeće „Bane“ posluje već 25 godina i priznati je lider u uređenju enterijera.

„U ovoj godini smo, između ostalog, opremili Klinički centar u Sremskoj Kamenici, Dečiju bolnicu u Novom Sadu, dva hotela, jedan u Tivtu, a drugi u Igalu“, kaže Branko Vaci iz preduzeća „Bane“ iz Subotice.

Među najuspešnijima je i „Senta Promet“, trgovački lanac u Potisju, poznat kao SP marketi, koji u 50 maloprodajnih objekata zapošljava oko 500 radnika. Godišnja nagrada pripala je i preduzeću „Telek paprika“ iz Martonoša, koje godišnje proizvede oko 600 tona začinske paprike, a izvozi je na tržište Nemačke, Austrije, pa čak i Australije.

„Nama je veoma važan izvoz jer 90 odsto svojih proizvoda plasiramo na inostrano tržište. I naša proizvodnja i izvoz stalno rastu, iz godine u godinu. Tim, tim, tim – to je jako važno“, objašnjava Jožef Telek, vlasnik preduzeća „Telek paprika“ iz Martonoša, recept uspešnosti svog preduzeća.

Regionalna privredna komora Subotica dodelila je nagradu i Hemijsko-tehnološkoj školi iz Subotice.

„Hemijsko-tehnološka škola je ovo priznanje zaslužila zbog toga što svojim učenicima pruža znanje, veštine i preduzetničke kompetencije koje im omogućavaju da na lak način nastave studiranje, zapošljavanje ili pokretanje sopstvenog biznisa“, kaže Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole u Subotici.

Budući da u regionu severne Bačke i Potisja posluje oko 5000 firmi, biti među pet najboljih veliki je uspeh, posebno što dobitnike godišnje nagrade predlažu sami privrednici.

Izvor: RTV