Mirović o novom budžetu AP Vojvodine

0

Govoreći o planiranju budžeta za 2017. godinu, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da je veoma zadovoljan okvirom koji je AP Vojvodina dobila u Predlogu budžeta Republike Srbije za 2017. godinu, pa će pokrajinski budžet iznositi više od 7,3 odsto republičkog budžeta.

Mirović je precizirao da će biti obezbeđen i veći iznos sredstava od onog koji je propisan Ustavom Srbije, te da će naredne godine biti drugačiji model finansiranja javnih potreba, na osnovu razvojnog, ekonomski opravdanog, principa koji će podsticati ekonomski rast, kroz poverenje i saradnju svih nivoa vlasti. Pored toga, veoma značajne investicije na teritoriji Vojvodine biće finansirane i direktno iz republičkog budžeta.

„Naime, Republika u punom iznosu preuzima investiranje, kad je reč o završetku radova na izgradnji Žeželjevog mosta. Samo po tom osnovu, mi smo „oslobodili“ 800 miliona dinara u pokrajinskom budžetu i ta sredstva će biti usmerena na druge projekte. Takođe, iz budžeta Republike obezbeđena su sredstva za izgradnju nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, kao i za nastavak radova na izgradnji Narodnog pozorišta u Subotici“, pojasnio je predsednik Pokrajinske vlade.

Igor Mirović je dodao da će Pokrajina, u postupku refinansiranja javnog duga zamenom skupih kredita, koje je uzimala Pokrajinska vlada u prethodnom mandatu, jeftinijim kreditima, uštedeti značajna sredstva i na taj način „osloboditi“ još između 200 i 300 miliona dinara za razvojne projekte.

Takođe, naveo je Mirović, više se neće primenjivati ranije primenjivan model trošenja sredstava, jer više ne postoji fond za nove tehnologije, niti fond za kapitalna ulaganja sa projektima koji ili nisu završeni, ili su pod sporom.

„Želimo da na pravi način, kroz konkretne projekte za ekonomski razvoj, upotrebimo novac građana tamo gde će on moći tim istim građanima da se vrati i da na taj način, kroz poverenje, dobijamo mogućnost za dodelu više sredstava iz republičkog budžeta“, naglasio je Mirović.

Osvrnuvši se na najavu predsednika Vlade Srbije da će se vrlo brzo ući u dijalog oko krovnog modela zakona o finansiranju autonomne pokrajine Vojvodine, Mirović je rekao da je njegovo donošenje važno, kako se „ne bi ponovile greške onih koji su pre nas to nedovršeno stanje koristili za upotrebu sredstava na način koji je prouzrokovao štetu AP Vojvodini i njenim građanima“.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.