MIROVIĆ: Najvažnije je da nasilje prema ženama naiđe na opštedruštvenu osudu

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se sinoć učesnicima završne tribine “Nasilje je ZLOčin – prijavi ga!” koja je održana u Bačkoj Palanci, u okviru međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

“Uz podršku Pokrajinske vlade, na nizu tribina “Nasilje je ZLOčin – prijavi ga!”, više stotina žena u sedam vojvođanskih opština i gradova, edukovano je o tome kako da se zaštiti od nasilja i ohrabreno da o njemu više ne ćuti”, rekao je predsednik Mirović.

mirovic

On je kazao da tribine, koje je organizovao Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova, jesu iskorak, te da zbog toga taj poduhvat zaslužuje podršku. Ipak, nasilje prema ženama čije razmere su, kako je Mirović naveo, više nego zabrinjavajuće, možemo definitivno da suzbijemo samo ako ovakav pristup pretvorimo u svakodnevno zajedničko delovanje.

“Da je to naše trajno opredeljenje potvrđuje i činjenica da je neposredno po formiranju Pokrajinske vlade jedan od zadataka novoformiranog Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova bio da obezbedi konsultantske podrške centrima za socijalni rad u rešavanju najsloženijih slučajeva nasilja u porodici”, kazao je predsednik Mirović dodajući da je to samo jedna u nizu aktivnosti koje će i ubuduće biti nastavljene.

Predsednik Pokrajinske vlade je još istakao da je vrlo značajno i to što je Skupština Srbije pre desetak dana donela novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji predviđa i privremeno udaljavanje nasilnika iz kuće i zabranu kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja. Istovremeno, definisan je i zakonski okvir za koordiniran rad i saradnju javnih tužilaštava, policije i centara za socijalni rad na sprečavanju nasilja.

“To jasno pokazuje da naše društvo i u formalnom, i u suštinskom smislu, ovaj problem želi da reši. Ipak, najvažnije je da nasilje prema ženama i oni koji, rekao bih iz kukavičluka, za njim posežu, uvek i svuda naiđu na opštedruštvenu osudu, i da žrtve dobiju nedvosmislenu i praktičnu podršku celog društva. To zavisi od svakog od nas i to nas, i kao javne ličnosti, ali i kao obične građane, obavezuje. Kada to zlo uočimo ne smemo da ćutimo, već moramo da reagujemo i da se tom zlu suprotstavimo. Za to su zadužene posebne službe i one svoj stepen gotovosti kada je reč o borbi protiv nasilja moraju podići na najviši nivo”, naglasio je predsednik Mirović i dodao da će Pokrajinska vlada i svi njeni organi, a posebno oni koji su ovlašćeni da po novom zakonu postupaju prema tačno utvrđenim procedurama, kampanjama, aktivizmom, snažnom akcijom i podrškom i ubuduće biti deo zajedničkog fronta u borbi protiv nasilja.

mirovic-4

O tome šta je sve rodno zasnovano nasilje, zašto se muško nasilje dešava, ko su nasilnici, a ko žrtve, kao i koji su mehanizmi zaštite u situaciji nasilja iz prakse, na tribini u Bačkoj Palanci govorili su Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama i aktivistkinja Mreže SOS Vojvodina, Milan Biberdzić, predstavnik Policijske stanice Bačka Palanka i Vera Petrović, predstavnica Centra za socijalni rad. Učesnicima tribine obratili su se i Diana Milović, direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova i Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka.

Istraživanje o rasprostranjenosti nasilja u porodici u Vojvodini pokazuje da je svaka druga žena doživela neki oblik psihičkog nasilja, dok je 34 odsto njih trpelo fizičko nasilje. Kao najčešće razloge zbog kojih ostaju u vezi sa nasilnim partnerom, žene su navodile egzistencijalne probleme, verovanje da će nasilje prestati, strah da bi to moglo imati negativne posledice po decu, odsustvo podrške i pomoći porodice i bliskih osoba, kao i strah od osvete nasilnika.

mirovic-3

Kao posebna mera podrške ženama u situaciji nasilja na tribinama u Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Temerinu, Vrbasu, Žablju, Baču i Bačkom Petrovcu, promovisan je jedinstveni besplatan broj telefona na teritoriji Vojvodine 0800 10 10 10 na koji se može prijaviti nasilje.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.