Mirović i Gojković obišli Klinike za neurologiju i za psihijatriju

0

Nakon obilaska zgrade Klinike za neurologiju i Klinike za psihijatriju, gde je započeta prva faza renoviranja i uređenja ovog objekta, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je podvukao da je ulaganje u zdravstvo jedan od prioriteta Pokrajinske vlade i izložio princip izgradnje sistemskog rešavanja problema u ovoj oblasti.

Radi se o izgradnji dva nova bloka Kliničkog centra Vojvodine, potpunog renoviranja klinika koje će ostati u postojećim objektima, uređenju čitavog kompleksa Kliničkog centra Vojvodine, kao i drugih zdravstvenih ustanova u Vojvodini i na kraju, ne manje važno, organizovanju sistema da se ne dogodi da je zbog kvarova postojeća medicinska oprema van upotrebe i po više meseci.

Prema Mirovićevim rečima najvažniji posao je da se u naredne četiri godine obezbede sredstva za “B” i “C” blok Kliničkog centra Vojvodine.

“U subotu ćemo imati zajedničku sednicu Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade i jedna od najvažnijih tema biće izgradnja “B” i “C” bloka. U međuvremenu, uspeli smo da izdejstvujemo građevinsku dozvolu i što se tiče nas u Pokrajinskoj vladi i Kliničkog centra Vojvodine, sve je spremno za te radove. Ostaje samo procedura koju treba da provedu Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja. Sredstva su od ranije opredeljena, nalaze se u sistemu zaduženja Republike Srbije – to nije novo zaduženje – iz tih sredstava već se radi Klinički centar u Nišu i počele su pripreme za novi Klinički centra u Beogradu”, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je još rekao da će sve klinike koje će ostati u funkciji nakon preseljenja iz starih objekata u novi “B” i “C” blok, temeljeno biti rekonstruisane. Između ostalih, radi se o Internoj klinici, Klinici za neurologiju, Klinici za psihijatriju, Klinici za infektivne bolesti i potencijalno i o Poliklinici, kao i o jednom delu starih objekata koji su pod zaštitom.

U narednih nekoliko dana, najavio je Mirović, biće formiran tehnički odbor, koji treba da razmatra sva druga pitanja vezana za Klinički centar Vojvodine: urbanistička rešenja, imovinska pitanja, pripremu za buduće uređenje čitavog kompleksa Kliničkog centra Vojvodine.

Na kraju, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posebno je naglasio da imamo dovoljno sredstava da uvek i u svakom trenutku svi aparati u zdravstvenom sistemu Vojvodine – rade.

“Više ne možemo da dozvolimo da aparati CT skenera, magnetne rezonance, rendgena, ne rade po više meseci. Kvarovi se mogu predvideti, jer najčešće stradaju delovi potrošnog karaktera i koji su vezani za određeni rok ili broj upotrebe samog aparata. Za tu namenu imamo dovoljno sredstava i za to je potrebna samo jedna efikasnija organizacija da bi taj sistem i opredeljenje sproveli u praksi”, rekao je Mirović.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da na zgradi u kojoj su smeštene Klinika za neurologiju i za psihijatriju, od kako je izgrađena 1964. godine, osim redovnog održavanja, nisu izvedeni nikakvi građevinski radovi.

“Mi smo krenuli u ovaj projekat rekonstrukcije kompletne Psihijatrije, te prizemlja i prvog sprata Klinike za neurologiju. Vrednost investicije u prvoj fazi je 32 miliona dinara. Sredstva je opredelila Pokrajinska vlada. Tokom radova koji treba da budu završeni u roku od 70 dana po ugovoru, obe klinike će normalno funkcionisati”, rekao je dr Gojković i dodao da se ovde na godišnjem nivou leči više od 4.000 pacijenata u bolničkim uslovima i obavi na desetine hiljada pregleda. Gojković je precizirao da projekat u ovoj fazi podrazumeva zamenu više od 300 prozora, nove podne obloge čija površina je 2460 kvadratnih metara, krečenje 2.500 kvadratnih metara, rekonstrukcija 16 sanitarnih čvorova.

Takođe, Gojković je rekao da u saradnji sa Zavodom za izgradnju grada, počinje još jedan projekat u KCV, a to je kompletna rekonstrukcija unutrašnjih saobraćajnica i električne rasvete u krugu Kliničkog centra.

Događaju su prisustvovali i v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Petar Slankamenac, upravnik Klinike za neurologiju doc. dr Željko Živanović i upravnik Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine dr Boris Golubović.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.