Mirović i Gojković obišli Klinike za neurologiju i za psihijatriju

0
Bolnica VITA Novi Sad

Nakon obilaska zgrade Klinike za neurologiju i Klinike za psihijatriju, gde je započeta prva faza renoviranja i uređenja ovog objekta, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je podvukao da je ulaganje u zdravstvo jedan od prioriteta Pokrajinske vlade i izložio princip izgradnje sistemskog rešavanja problema u ovoj oblasti.

Radi se o izgradnji dva nova bloka Kliničkog centra Vojvodine, potpunog renoviranja klinika koje će ostati u postojećim objektima, uređenju čitavog kompleksa Kliničkog centra Vojvodine, kao i drugih zdravstvenih ustanova u Vojvodini i na kraju, ne manje važno, organizovanju sistema da se ne dogodi da je zbog kvarova postojeća medicinska oprema van upotrebe i po više meseci.

Prema Mirovićevim rečima najvažniji posao je da se u naredne četiri godine obezbede sredstva za „B“ i „C“ blok Kliničkog centra Vojvodine.

„U subotu ćemo imati zajedničku sednicu Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade i jedna od najvažnijih tema biće izgradnja „B“ i „C“ bloka. U međuvremenu, uspeli smo da izdejstvujemo građevinsku dozvolu i što se tiče nas u Pokrajinskoj vladi i Kliničkog centra Vojvodine, sve je spremno za te radove. Ostaje samo procedura koju treba da provedu Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja. Sredstva su od ranije opredeljena, nalaze se u sistemu zaduženja Republike Srbije – to nije novo zaduženje – iz tih sredstava već se radi Klinički centar u Nišu i počele su pripreme za novi Klinički centra u Beogradu“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je još rekao da će sve klinike koje će ostati u funkciji nakon preseljenja iz starih objekata u novi „B“ i „C“ blok, temeljeno biti rekonstruisane. Između ostalih, radi se o Internoj klinici, Klinici za neurologiju, Klinici za psihijatriju, Klinici za infektivne bolesti i potencijalno i o Poliklinici, kao i o jednom delu starih objekata koji su pod zaštitom.

U narednih nekoliko dana, najavio je Mirović, biće formiran tehnički odbor, koji treba da razmatra sva druga pitanja vezana za Klinički centar Vojvodine: urbanistička rešenja, imovinska pitanja, pripremu za buduće uređenje čitavog kompleksa Kliničkog centra Vojvodine.

Na kraju, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posebno je naglasio da imamo dovoljno sredstava da uvek i u svakom trenutku svi aparati u zdravstvenom sistemu Vojvodine – rade.

„Više ne možemo da dozvolimo da aparati CT skenera, magnetne rezonance, rendgena, ne rade po više meseci. Kvarovi se mogu predvideti, jer najčešće stradaju delovi potrošnog karaktera i koji su vezani za određeni rok ili broj upotrebe samog aparata. Za tu namenu imamo dovoljno sredstava i za to je potrebna samo jedna efikasnija organizacija da bi taj sistem i opredeljenje sproveli u praksi“, rekao je Mirović.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da na zgradi u kojoj su smeštene Klinika za neurologiju i za psihijatriju, od kako je izgrađena 1964. godine, osim redovnog održavanja, nisu izvedeni nikakvi građevinski radovi.

„Mi smo krenuli u ovaj projekat rekonstrukcije kompletne Psihijatrije, te prizemlja i prvog sprata Klinike za neurologiju. Vrednost investicije u prvoj fazi je 32 miliona dinara. Sredstva je opredelila Pokrajinska vlada. Tokom radova koji treba da budu završeni u roku od 70 dana po ugovoru, obe klinike će normalno funkcionisati“, rekao je dr Gojković i dodao da se ovde na godišnjem nivou leči više od 4.000 pacijenata u bolničkim uslovima i obavi na desetine hiljada pregleda. Gojković je precizirao da projekat u ovoj fazi podrazumeva zamenu više od 300 prozora, nove podne obloge čija površina je 2460 kvadratnih metara, krečenje 2.500 kvadratnih metara, rekonstrukcija 16 sanitarnih čvorova.

Takođe, Gojković je rekao da u saradnji sa Zavodom za izgradnju grada, počinje još jedan projekat u KCV, a to je kompletna rekonstrukcija unutrašnjih saobraćajnica i električne rasvete u krugu Kliničkog centra.

Događaju su prisustvovali i v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Petar Slankamenac, upravnik Klinike za neurologiju doc. dr Željko Živanović i upravnik Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine dr Boris Golubović.