Manifestacija „Prosto k’o pasulj“ u Temerinu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Turistička organizacija opštine Temerin najavljuje tradicionalnu temerinsku manifestaciju „Prosto k’o pasulj“, koja se ove godine održava 2. i 3. juna na temerinskom vašarištu.

Organizatori su za ovu godinu pripremili malo drugačiji koncept manifestacije u odnosu na prethodne godine. Novina je organizacija naučnog poljoprivrednog panela sa eminentnim predavačima na temu proizvodnje i uzgoja pasulja, koji će se održati u petak 2. juna u galeriji Kulturnog centra opštine Temerin.

Druga velika novina je da su sva dešavanja skoncentrisana na temerinskom vašarištu u subotu 3. juna. Najveće takmičenje u kuvanju pasulja u celoj Srbiji počinje u 11 časova.

Stručni žiri će se pobrinuti za odabir tri najbolje skuvana pasulja, a proglašenje pobednika je zakazano za 15:30 časova. Najboljima su obezbeđene vredne nagrade. Koncertni sadržaji su predviđeni za večernje časove, tačnije sa početkom u 18:30. Ljubitelje dobrog zvuka i kvalitetne domaće muzike sigurno će obradovati koncert benda „Neverne bebe“ sa početkom u 21:30.

Najvažniji segment manifestacije je njen humanitarnitarni karakter, koji se ogleda u pripremi humanitarnog ručka – velikog kazana sa oko 3 000 porcija kuvanog pasulja. Posetioci manifestacije koji ne učestvuju u takmičarskom delu i nemaju svoju ekipu, ovde mogu da ručaju najlepši pasulj i ujedno ostave dobrovoljni prilog za svoju porciju pasulja. Podela ovog „humanitarnog pasulja“ počinje u 12 časova. Svake godine prikupljena sredstva od ove akcije se usmeravaju ka različitim korisnicima, kojima je neophodna pomoć.

Izvor: Brif.rs