Karlovci: Gimnazija dobija novu fasadu

0
Foto: sremskikarlovci.info
Bolnica VITA Novi Sad

Dugoočekivana i najavljivana obnova fasade Karlovačke gimnazije je počela.

Radnici novosadskog preduzeća GAT uveliko postavljaju skele s dvorišne strane zgrade najstarije srpske gimnazije, a kako „Dnevnik“ saznaje od vršioca dužnosti direktora škole Radovana Kovačevića, paraleleno s obnovom fasade, rekonstruisaće se i vodovodna i kanalizaciona mreža.

“Radovima će biti obuhvaćena zamena sanitarija u svim toaletima u školi i grejnih instalacija, koje su u lošem stanju, izuzev radijatora“, objašnjava Kovačević za „Dnevnik“

Dodaje da bi trebalo da budu sanirani i neki od prozora.

“Obnova fasade i vodovodne i kanalizacione mreže odvijaće se istovremeno, zato što je deo oštećenja na fasadi nastao upravo zbog vlage koju su dotrajale instalacije uzrokovale. Rok za završetak radova je, po ugovoru, 270 dana, a kada počne nastava, vodićemo računa o tome da se i posao i obrazovni proces odvijaju nesmetano”, navodi Kovačević.

Radovi u Karlovačkoj gimnaziji deo su programa modernizacije škola u Srbiji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a finansira ih Evropska investiciona banka. Karlovačka opština bila je u obavezi da pripremi projektno-tehničku i ostalu dokumentaciju neophodnu za realizaciju posla, navodi „Dnevnik“.

Fasada ima oko 4.500 kvadatnih metara i potrebno je prvo sanirati pukotine i oštećenja, a na mestima gde nedostaju delovi ornamentike, neophodno je nadomestiti ih. Deo prozora će biti zamenjen, u zavisnosti od stanja u kojem su, a ostatak samo opravljen. Restauracija freske Svetog Nikole biće poverena slikaru po izboru Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji inače i nadzire radove.

Izvor: dnevnik.rs