Karlovci danas: Pokrajina podržava projekte u oblasti turizma

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je danas na otvaranju projekta „Stvaranje uslova za podizanje konkurentnosti turističkih destinacija kroz edukaciju i obuku kadrova“ u zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima podržao početak realizacije značajnog projekta i prvu edukaciju Centra za istraživanje i studije turizma u ovoj oblasti.

Projekat će se realizovati od maja do decembra ove godine, uz podršku Pokrajinske vlade, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Nemačke agencije za tehničku saradnju GIZ, Turističke organizacije Srbije i Vojvodine, Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Udruženja hotelijera i restoratera HORES.
Mirović je istakao da bi bilo neophodno da se pokrene inicijativa kojom bi turistički poslenici i turističke organizacije imale svoj „upravni krov“, odnosno da se u budućnosti formira ministarstvo turizma kao zasebno.

„Za podsticaj i razvoj turizma kao naše sve značajnije privredne grane, moramo raditi zajedno, moramo koristiti iskustva razvijenijih zemalja u čemu će nam značajna biti podrška GIZ-a. Potrebno je da povećamo finansijska sredstva za sve vidove podsticaja koji realno vraćaju kvalitet u turističku granu, zatim da formiramo pokrajinski sekretarijat za turizam i da se što više i što značajnije promovišemo u svetu, ali i podstičemo domaćeg turistu“, poručio je Mirović pred brojnim turističkim poslenicima danas u Sremskim Karlovcima.

Pomoćnica ministra za turizam Renata Pindzo rekla je da je reč o početku jednog veoma važnog projekta u turizmu, kojim obaramo sve rekorde kada govorimo o registrovanom turističkom prometu i deviznom prilivu od ove sve važnije privredne grane.

„Veći rast biće moguć kada se završe infrastrukturni projekti i ako se nastavi ovakvo ulaganje u edukaciju i obuku kadrova na svim nivoima, u segmentu turizma i ugostiteljstva,“ rekla je Renata Pindzo.

Uspešan rad učesnicima edukacije poželeo je i predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković, koji je istakao da ovu opštinu godišnje poseti oko dva miliona turista, te se ulaganje u turizam neće shvatiti kao trošak, već kao dobra investicija, a dodatni izazov za Karlovce u predstojećem periodu je i izbor Novog Sada za evropsku prestonicu kulture.

Direktor Kancelarije GIZ-a Nemačke agencije za tehničku saradnju za Srbiju Gerhard Zipel (Gerhard Sippel) istakao je da je razvoj turizma interesantan, jer stvara mnogo šansi za učešće, učenje i razumevanje. Nemačka i Srbija u ovoj oblasti imaju dobar tim, saopštio je Zipel i naglasio važnost stvaranja strategije u ovoj oblasti uz inicijativu koja Srbiji ne manjka.

Izvor: Brif.rs