Karlovci danas: Letnja škola crkvenog pojanja „Korneliju u spomen“

0
Bolnica VITA Novi Sad

U organizaciji Društva za negovanje tradicicja i razvoj Sremskih Karlovaca jubilarna 25. Letnja škola crkvenog pojanja „Korneliju u spomen“, biće održana u Sremskim Karlovcima od 30. jula do 6. avgusta 2017. godine.

U radu ovogodišnje škole učestvovaće više od 40 polaznika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Austrije i Izraela, kao i tridesetak dece iz Sremskih Karlovaca.

Rad škole se odvija kroz tri radionice – horsku , pojačku i dečju horsku. Učesnici ovog jedinstvenog kursa crkvne emuzike svakodnevno će pripremati repertoar za završni koncert, prisustvovati bogosluženjima u Sabornoj crkvi, kao i predavanjima eminentnih predavača, koja su otvorena za javnost. Ove godine polaznici i publika imaće priliku da među predavačima vide i čuju osvedočene poštovaoce letnje škole -akademike Dimitrija Stefanovića, Vladetu Jerotića, prof.dr Nenada Ristovića , prof.dr Danicu Petrović, koja je i autor škole. Biće održana dva koncerta, jedan pijanistički na kom će pijanista Dinko Bagojević iz Banjaluke svirati muziku iz doba Kornelija Stankovića, i završni koji predstavlja prezentaciju onog što su pevači pripremali tokom nedelju dana.

Predavanja će se održavati u Ekološkom centru „Radulovački“, a gostujući i završni koncert polaznika škole u Karlovačkoj gimnaziji gde će svakodnevno biti horske probe. Osim prilike da obiđu i upoznaju znamenitosti Sremskih Karlovaca, za polaznike će biti organizovana poseta i manastira Ravanica, Jazak i Velika Remeta.

Dirigenti su Tamara Adamov Petijević, dr Predrag Đoković, mr Milica Andrejević, Mila Radonić ,Aleksandra Radenović i Jovan Stojanović.

Kruna letnje škole je koncert koji se po trdiciji održava pretposlednjeg dana kursa, 5. avgusta od 20 sati u svečanoj sali Karlovačke gimnazije, a priliku da pevaju polaznici će dobiti i na svetoj liturgiji u Sabornoj crkvi, sutradan,6. avgusta od 9.30 časova, kada se škola završava.

Održavanje škole su pomogli episkop sremski Vasilije, Uprava za odnose s crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde, opština Sremski Karlovci, Ministarstvo kulture i informisanja, Pokret gorana Vojvodine, Izdavačka kuća „Platoneum“, vinari Predrag Bajilo i Muzej meda i podrum vina Živanović.