Karlovci danas: Konferencija o očuvanju i unapređenju istorijskih gradova

0
Centar
Bolnica VITA Novi Sad

Četvrta međunarodna naučno-stručna konferencija „Očuvanje i unapređenje istorijskih gradova“ počinje u Sremskim Karlovcima sutra, a završava se u petak, 12. maja, u organizaciji opštine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.
Prijavljeno je oko 20 radova, čiji su autori iz Srbije, Italije, Slovačke, Grčke, Finske, Mađarske, Egipta, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ove godine uvodnim predavanjem konferenciju će otvoriti profesorka međunarodnog prava i prava Evropske unije na italijanskom Univerzitetu Peruđa Aleksandra Lančoti. Drugog dana konferenciju će otvoriti arhitekta i urbanista i profesor na britanskom Univerzitetu Oksford Bruks Ajvor Samjuels.
Cilj konferencije je da se odgovornim i profesionalnim promišljanjem u vezi s istorijskim gradom doprinese analizi mesta i uloge istorijskog grada u kontekstu identiteta, socijalnog, kulturnog i ekonomskog razvoja i urbanog područja zajedno s njegovim prirodnim okruženjem i resursima, poručuju iz organizacionog odbora konferencije. Poseban cilj konferencije je davanje većeg doprinosa i bolje edukacije u oblastima upravljanja kulturnim dobrima i zakonske regulative.

Izvor: dnevnik.rs