Kanalizacija za Kulu i Crvenku

0
Bolnica VITA Novi Sad

Republika i Pokrajina pomoći će opštini Kula da reši višedecenijski problem zagađenja Velikog bačkog kanala i njegove desne delte, zvane Begejac. Predsednik opštine Perica Videkanjić i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović potpisali su 16. marta u Kuli memorandum o saradnji, kojim se utvrđuje zajedničko ulaganje za izgradnju nedostajuće kanalizacije u Crvenki i Kuli i potisnog voda između ova dva naselja.

Završetak kanalizacije omogućiće da se zaustavi izlivanje industrijskih i fekalnih voda u VBK i Begejac. One će ubuduće biti prikupljane u magistralnom kolektoru, a odatle otpremane do centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu, u čiju je izgradnju EU uložila 15 miliona evra.
Begejac, u koji se puštaju fekalne vode, pretvoren je u otvorenu septičku jamu, guši nepodnošljivim smradom stanovništvo u njegovoj neposrednoj blizini. Videkanjić je kazao da su prethodne opštinske vlasti u planiranju projekata previđale da je najveći prioritet zdravlje, navodeći da je velik broj stanovnika uz Begejac oboleo od kancera.

Prema njegovim rečima, aktuelna lokalna vlast je u prethodne četiri godine uspela da finansijski stabilizuje opštinu i tako izdvoji 300 miliona dinara za dovršetak kanalizacije. Po 150 miliona za ovu investiciju obezbedile su republička i pokrajinska vlada.

Izvor: Večernje novosti online