Dodeljena sredstava za službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, potpisao je ugovore za 2017. godinu o dodeli sredstava za realizaciju predmetnih aktivnosti organa i organizacija, ustanova i institucija s teritorije AP Vojvodine, u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica.

Za 2017. godinu iz Budzeta AP Vojvodine izdvojena su sredstva u iznosu od devet i po miliona dinara za projekte iz ove oblasti, za osposobljavanje zaposlenih da se koriste jezikom nacionalnih manjina, za razvoj sistema elektronske uprave u uslovima višejezičnosti, za troškove izrade i postavljanja višejezičkih tabli s nazivom naseljenih mesta, ulica, trgova, organa, organizacija, javnih obaveštenja, kao i za štampanje višejezičkih obrazaca i javnih publikacija.

U svom obraćanju, sekretar Njilaš je rekao: „Nemoguće je govoriti o očuvanju posebnosti jedne nacionalne zajednice – bila ona manjinska ili većinska – ukoliko nije u prilici da koristi svoj jezik i pismo. Budući da su multikulturalizam i multietničnost, čije je obeležje i višejezičnost, među najvećim bogatstvima naše Vojvodine, nešto po čemu smo kao regija prepoznatljivi svuda u Evropi, pa i u svetu, važno je da to bogatstvo sačuvamo, negujemo i unapredimo, a to možemo samo ako smo udruženi i jedinstveni u ostvarenju tog cilja.”

Izvor: Vlada Vojvodine