Dobri rezultati prečišćene vode iz postrojenja u Zrenjaninu

0

Razlozi zbog kojih je pre više od deset godina zabranjeno korišćenje vode za piće iz zrenjaninskog vodovoda, pre svih visok nivo arsena, eliminišu se ovih dana.

Kako piše “Dnevnik” javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” iz Zrenjanina je saopštilo da je od kompanije „Sinertek“, koja je izgradila postrojenje za preradu vode, dobilo nove rezultate analize prečišćene vode. Reč je o hemijskoj i mikrobiološkoj analizi koja je obavljena nakon testiranja samo prve dve faze procesa prečišćavanja vode u postrojenju, odnosno predtretmana i ultrafiltracije. Analize je uradio Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, kao i rezultati hemijske analize koji su dobijeni u laboratoriji JKP „Vodovod i kanalizacija”.

„Analize Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin potvrdile su prethodne rezultate dobijene u laboratoriji našeg preduzeća da je prisustvo arsena i gvožđa u vodi u dozvoljenim granicama. Nivo arsena iznosi 6 mikrograma po litri, a gornja dozvoljena granica je 10, dok je prisustvo gvožđa još više smanjeno. Pored ovih rezultata, utvrđeno je da je u dozvoljenim granicama i p-h vrednost vode, kao i amonijaka. Prisustvo rezidualnog hlora i mangana je i dalje nešto iznad dozvoljenih vrednosti, ali je spušteno na nivo koji predviđa ova faza prečišćavanja vode“, ističe rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija” Siniša Gajin.

Rezultati Zavoda pokazuju i da u vodi nema prisustva aerobnih mezofilnih bakterija, kao ni koliformnih bakterija. Po rečima investitora, sredinom prošle sedmice započeto je testiranje i jonoizmenjivača i već tokom ove nedelje mogu se očekivati rezultati analize vode nakon i ove, treće faze prečišćavanja.

„Posle dobijenih rezultata započeće i poslednja finalna faza prečišćavanja vode, reverzna osmoza, čime će celokupno postrojenje biti u funkciji, pa ubrzo sledi i finalna analiza ovlašćene laboratorije. Puštanje vode sa prečišćivača u gradsku vodovodnu mrežu uslediće nakon što ovlašćena laboratorija potvrdi da voda sa prečišćivača ispunjava sve parametre koje propisuje pravilnik o kvalitetu vode Republike Srbije, a biće dozvoljena za piće kada zabranu ukloni ovlašćena inspekcija. Do tada će i dalje deo prečišćene vode kružiti unutar postrojenja za prečišćavanje, a deo biti ispuštan u gradsku kanalizacionu mrežu“, navodi Gajin.

Izvor: dnevnik.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.