Delegacija Vojvodine na otvaranju manifestacije u Briselu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sa saradnicima prisustvovao je danas ceremoniji otvaranja 14. Evropske nedelje regiona i gradova, koja se od 10. do 13. oktobra održava u Briselu. Ove godine, manifestacija se održava pod nazivom „Regioni i gradovi za održiv i sveobuhvatan rast“ i okupila je više od 5.200 učesnika.

„Prisustvujemo početku jednog velikog susreta evropskih regiona i gradova, gde ćemo, predstavljati Vojvodinu. Predsednik Skupštine Vojvodine i moji saradnici imaćemo, počev od danas, čitav niz kontakata sa, pre svega, predstavnicima najjačih regiona Evrope, sa onima sa kojima i do sada imamo veoma dobru saradnju, a koju želimo da unapredimo. Tokom naredna dva dana imaćemo posebno predstavljanje Vojvodine u sklopu naše nove politike koju zastupamo. A to su, pre svega, pitanja ekonomskog razvoja, potencijala koje nudimo, pitanja razvoja infrastrukture i mogućnosti da velike kompanije iz regiona sa kojima želimo da sarađuju – dođu u Vojvodinu, otvore nova radna mesta i da na taj način konkretizujemo saradnju“, izjavio je predsednik Mirović.

Mirović je dodao da će imati razgovore i o drugim temama, koje su u kontekstu pridruživanja naše zemlje EU, gde i Vojvodina ima svoju zapaženu ulogu.

„Otvorena su poglavlja, želimo da u procesu koji je pred nama budemo aktivni učesnici, da kažemo svoje stavove i odgovorimo na pitanja, i to je prilika koju mi ne želimo i nećemo propustiti“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je izneo tri cilja učešća na Evropskoj nedelji regiona i gradova.

„Jedan je da iznesemo svoje razvojne potencijale i razvojne ideje i za njih da tražimo partnere. S druge strane, da iskoristimo ovu priliku da osvežimo kontakte sa regijama sa kojima imamo saradnju i s treće strane, da tražimo nove partnere za predstojeći period“, izjavio je Ištvan Pastor.

Na današnjem otvaranju Evropske nedelje regiona i gradova od zvaničnika su se mogli čuti stavovi da je potrebno od nivoa gradova i regiona zajedno raditi na pronalaženju rešenja, da evropska koheziona politika za cilj mora da ima ekonomski rast, radna mesta, kvalitet života građana i socijalnu komponentu, kao i pojednostavljenje procedure za korišćenje sredstava evropskih fondova.