Vojvodina izvozi najviše robe

0

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu 2017. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 2,1%, saopštio je Republički zavod za statistiku .

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2017. godine od 1,6% u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu 2017. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 6,1%, sektoru građevinarstva, 6,1% i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 5,0%. Pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 11,1%.

Kako navode iz Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u oktobru 2017. godine za 4,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek veća za 11,3 procenta.

Najveći uticaj na rast industrije u oktobru u odnosu na isti mesec prošle godine imali su proizvodnja: hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvoda od gume i plastike, osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, mašina i opreme i eksploatacija uglja.

Posmatrano regionalno, najveće učešće u izvozu Srbije imao je Region Vojvodine (32,8%); sledi Beogradski region (26,3/%), Region Šumadije i Zapadne Srbije (25,0%), Region Južne i Istočne Srbije (15,8%), a oko 0,1% izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu Srbije imao je Beogradski region (46,1%); slede Region Vojvodine (27,2%), Region Šumadije i Zapadne Srbije (16,5%), Region Južne i Istočne Srbije (9,5%), a oko 0,7% uvoza nije razvrstano po teritorijama. Ne raspolaže se podacima za Region Kosovo i Metohija.

Promet robe u trgovini na malo u periodu januar – oktobar 2017, u odnosu na isti period 2016. godine, veći je u tekućim cenama za 8,4%, a u stalnim cenama za 3,9%.

Kako navode iz Republičkog zavoda za statistiku, promet u trgovini na malo dobijen je na osnovu statističkog istraživanja „Mesečni izveštaj trgovine na malo“, realizovanog na uzorku, i na osnovu prijava PDV-a dobijenih od Poreske uprave.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.