Vodeći svetski brendovi deo srpske privrede

0
Bolnica VITA Novi Sad
Kompanija Koka-kola dobar je primer šta za ekonomiju, kao što je naša, znače strane investicije i činjenica da su velike međunarodne kompanije postale deo srpske privrede i posluju kao domaća preduzeća, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.
Ističe da je to važno ne samo zbog uloženog kapitala i reinvestirane dobiti, već i zbog ljudi koje zapošljavaju i domaćih firmi angažovanih kao dobavljači i poslovni partneri. Koka kola sarađuje sa više od 4.000 direktnih partnera, odnosno 38.500 distributera.
Kompanije poput Koka kole, naglašava Čadež, posebno su važne su i zbog tehnologije, standarda, savremenih menadžment principa i poslovnih modela koje prenose u srpsku privredu.
Koka kola sistem jedan je od najvećih proizvođača u srpskoj industriji bezalkoholnih napitaka i aktivna članica PKS, naglasio je Čadež i pozvao predstavnike kompanije, kao i sve privrednike da inicijativama, predlozima i sugestijama učestvuju u kreiranju kvartalne analize propisa koju Komora tromesečno dostavlja vladi.
“Na putu smo da u dijalogu sa nadležnim Ministarstvom poljoprivrede uspešno privedemo kraju inicijativu proizvođača mineralne vode i Koka kole za smanjenje naknade za korišćenje voda koja je u Srbiji znatno viša nego u okruženju i pogađa naše kompanije i čini ih manje konkurentnim”, rekao je Čadež.
Kako je istaknuto na prezentaciji studije kojoj su prisustvovali ministar finansija Dušan Vujović i ambasador SAD Kajli Skot, na svaki evro koji Koka-kola sistem stvori dolazi sedam evra dodate vrednosti za srpsku privredu.
Generalni direktor Koka-kola HBC Srbija Aleksandar Ružević je rekao da studija potvrđuje da se uspešno poslovanje i doprinos privredi ostvaruje zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa partnerima, zapošljavanjem lokalne radne snage i ulaganjem u zajednicu. On je rekao da će Koka-kola sistem biti podrška Vladi Srbije u reformama i privedi, kao i PKS.
Studiju je uradila konsultantska kompanija Steward Redqeen na čelu sa profesorom Itanom Kapstajnom, koji je renomirani stručnjak u oblasti konsaltinga i izrade ekonomskih analiza. Studija je bazirana na input-autput modelu Vasilija Leontijefa – dobitnika Nobelove nagrade.
Izvor: PKS