Vlada usvojila više predloga zakona

0

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim je omogućeno uspostavljanje postojanijeg i delotvornijeg sistema bezbednosti saobraćaja na putevima, kao i veća zaštita ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju.

Iako je načinjen značajan pomak u pogledu povećanja nivoa bezbednosti saobraćaja, rizik stradanja u saobraćajnim nesrećama u Srbiji je višestruko veći u odnosu na države sa razvijenim i stabilnim nivoom bezbednosti saobraćaja.

Takođe, izmenama zakona omogućena je izgradnja i promena svesti, stavova, znanja i veština svih učesnika u saobraćaju putem adekvatnog obrazovanja, vaspitanja i informisanja.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, koji će omogućiti uspešno uključivanje Srbije u jedinstveno evropsko digitalno tržište.

Cilj zakona jeste da Vlada, privredni subjekti i organizacije zajedno rade na razvoju regulatornog okvira koji stimuliše rast i stvara zajedničke vrednosti i prilike za digitalnu budućnost.

Zakon bi trebalo da obezbedi veću zaštitu krajnjih korisnika elektronskih komunikacionih usluga i da unapredi uslove poslovanja operatera elektronskih komunikacija u Republici Srbiji. Takođe, ovim zakonom Srbija usklađuje svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU u oblasti elektronskih komunikacija.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice u oblasti drumskog, železničkog, vodnog i pomorskog saobraćaja, čiji je cilj razvoj transportne mreže između EU i strana potpisnica jugoistočne Evrope.

Transportna zajednica imaće važnu ulogu u približavanju politike i standarda Evropske unije u oblasti drumskog saobraćaja svih potpisnica jugoistočne Evrope.

Nakon ratifikacije Ugovora od strane svih potpisnica, predviđeno je da u decembru bude održan i Prvi ministarski sastanak Transportne zajednice.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.